"Berjoska" u Sava centru svečano zatvara 25. Belef

Beogradski letnji festival će u subotu, 30. jula, privesti kraju svoje 25. izdanje. Publika će se oprostiti od još jednog Belefa uz nastup moskovskog ansambla Berjoska koji će nastupiti na svečanom zatvaranju u Sava centru.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Zbog nepredvidljivih vremenskih prilika ovaj veliki događaj će se održati u Sava centru umesto na Tašmajdanu, kako je ranije najavljeno. Karte su u prodaji na blagajni Sava centra a mogu se nabaviti i putem Eventima po ceni od 600 dinara (karte kupljene ranije za Tašmajdan važe i za Sava centar).

Berjoska je državni akademski koreografski ansambl ruskih narodnih igara, sa tradicijom dugom skoro 70 godina. Osnovala ga je Nadežda Sergejevna Nadeždina još davne 1948, a ime Berjoska preuzela je iz ruske narodne horovodske pesme U polju je brezica stajala.

„U centru pažnje bilo kojeg našeg rada, bilo da je to lirski horovod ili veseli ples, nalazi se poetska slika ruske devojke... Mi želimo što izražajnije da prikažemo čistotu i veličinu ruske narodne umetnosti. To je izvor nadahnuća našeg ansambla", rekla je Nadeždina.

Prvobitno je ansambl bio ženski, a prvi nastup hora, sa istoimenim plesom, izveden je u pozorištu Ermitaž 1948. godine i propraćen je velikim uspehom. U daljem radu N. S. Nadeždina je ostvarila remek-dela u ruskoj narodnoj koreografiji kao što su: Valcer Brezica, Labudica, Lančić, Gospođica, Veliki kozački ples, Šaljivdžije, Praznični ples, Neženje, Sibirska svita, Kočijaši, triptih Ruski porcelan, ciklus koreografskih kompozicija Godišnja doba i druge. Nadeždina Berjoska predstavlja pravo otkriće u scenskom oživljavanju ruskih narodnih igara. Ona je začetnik ne samo ovog, veoma posebnog ansabla, već i novog stila u savremenoj koreografiji.

Posle smrti N. S. Nadeždine funkciju umetničkog rukovodioca ansambla preuzela je M. M. Koljcova – narodna umetnica SSSR i Ukrajine i profesor, koja brižljivo čuva umetničko nasleđe osnivača ansambla i uspešno ga razvija i širi.

Ne propustite ovaj veliki događaj ovog leta u Beogradu.

Ostalo

Otvorena izložba Marka Somborca u Knez Mihailovoj

Izložba stripova karitkaturiste Marka Somborca, otvorena je ispred fontane u Knez Mihailovoj ulici, a posetioci će imati priliku da pitaju Somborca kako strip uopšte nastaje. Izložba radova će biti postavljena duž Knez Mihailove ulice od 31. jula do 26. septembra.

Ostalo nedelja 31.07. 20:35 Komentara: 14

Božo Vrećo ipak neće igrati "Koštanu"

Božo Vrećo zbog zdravstvenih problema neće biti deo predstave "Koštana" režisera Kokana Mladenovića čije je premijerno izvođenje planirano na festivalu Purgatorije 5. avgusta na Letnoj pozornici Tivat u Crnoj Gori.

Ostalo nedelja 31.07. 09:28 Komentara: 12

Deca iz Srbije na Kampu prijateljstva u Šangaju

Grupa dece - članova Dečjeg kulturnog centra Beograd boravila je u 12. Internacionalnom interaktivnom kampu prijateljstva za mlade u Šangaju, čiji je pokrovitelj Vlada Šangaja, a organizator Šangajska asocijacija za prijateljstvo i saradnju sa stranim zemljama.

Ostalo sreda 27.07. 08:51 Komentara: 0

Novi "Hari Poter" već obara rekorde

Iako će se u rukama čitalaca naći tek od ponoći 31. jula, nova knjiga Džoane Ketlin Rouling "Hari Poter i ukleto dete" već je knjiga s najvećom pretprodajom u Americi, objavo je američki izdavač "Barns end Noubl".

Ostalo utorak 26.07. 12:31 Komentara: 4

Vlada Divljan - Evergreen

"Vlada Divljan - Evergreen", izložba inspirisana životom i radom legendarnog muzičara, biće otvorena danas u Kulturnom centru Šabac u saradnji sa Ustanovom kulture "Parobrod" i Šabačkim letnjim festivalom.

Ostalo ponedeljak 25.07. 10:55 Komentara: 2
strana 1 od 36 idi na stranu