Žezlo Svetog Save na izložbi u Muzeju istorije Srbije

U Muzeju istorije Srbije, sutra tačno u podne, patrijarh Irinej otvoriće izložbu "Sveti Sava Srpski" koju će javnost moći da pogleda do kraja novembra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Wikimedia Commons / Public domain
Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Kopije fresaka i ikona sa likom Svetog Save, legende o životu i njegovom radu, fotografije ličnih predmeta i relikvija, spisi, treba da učine privlačnim život i značaj najmlađeg sina rodonačelnika srpske srednjevekovne dinastije Nemanjića.

Centralno mesto izložbe posvećeno je originalnom žezlu, odnoso štapu Svetog Save, donetom iz manastira Mileševa.

"Na našim prostorima ostalo je malo iz Savinog vremena, ali je ostalo žezlo koje se čuva u Mileševi," rekao je autor izložbe dr Andreja Vujnović i dodao da će taj artefakt biti izložen u Muzeju do 5. septembra, a onda će umesto njega biti film o žezlu.

Vujnović kaže da pravljenje izložbe posvećene najvećem čoveku srpske istorije nije bio nimalo lak posao, i da je ona rezultat dugogodišnjeg istraživanja.

Savetnik u Muzeju istorije Srbije Nebojša Damnjanović kaže da su u samom Savi Nemanjiću sadržani mnogobrojni likovi.

"On sjedinjuje u sebi predanog monaha, državnika, diplomatu, velikog organizatora. On je i naš prvi vellik pisac kojeg znamo po imenu. Postoji i posmrtni put delovanja, njegov kult, a sve to obuhvata ova izložba," kaže Damnjanović.

Izložba "Sveti Sava Srpski" prati i 23. Međunarodni kongres vizantologa koji se održava u Beogradu od 23. do 26. avgusta, a kako Damnjanović kaže za Tanjug, ona najavljuje i velike godišnjice - dogodine, 800 godina od kad je Srbija stekla stepen kraljevsta, a 2019. osam vekova od samostalnosti srpske crkve koju je izvojevao Sveti Sava.

Nakon Beograda, planirano je da izložba posvećena prvom srpskog svetitelju bude predstavljena u Narodnom muzeju u Kraljevu, te u Narodnom muzeju u Čačku i muzeju u Prijepolju, a prema rečima direktorke MIS dr Dušice Bojić, u priprema se i odlazak izložbe u inostranstvo.

Ostalo

Otvorena izložba Marka Somborca u Knez Mihailovoj

Izložba stripova karitkaturiste Marka Somborca, otvorena je ispred fontane u Knez Mihailovoj ulici, a posetioci će imati priliku da pitaju Somborca kako strip uopšte nastaje. Izložba radova će biti postavljena duž Knez Mihailove ulice od 31. jula do 26. septembra.

Ostalo nedelja 31.07. 20:35 Komentara: 14

Božo Vrećo ipak neće igrati "Koštanu"

Božo Vrećo zbog zdravstvenih problema neće biti deo predstave "Koštana" režisera Kokana Mladenovića čije je premijerno izvođenje planirano na festivalu Purgatorije 5. avgusta na Letnoj pozornici Tivat u Crnoj Gori.

Ostalo nedelja 31.07. 09:28 Komentara: 12

Deca iz Srbije na Kampu prijateljstva u Šangaju

Grupa dece - članova Dečjeg kulturnog centra Beograd boravila je u 12. Internacionalnom interaktivnom kampu prijateljstva za mlade u Šangaju, čiji je pokrovitelj Vlada Šangaja, a organizator Šangajska asocijacija za prijateljstvo i saradnju sa stranim zemljama.

Ostalo sreda 27.07. 08:51 Komentara: 0

Novi "Hari Poter" već obara rekorde

Iako će se u rukama čitalaca naći tek od ponoći 31. jula, nova knjiga Džoane Ketlin Rouling "Hari Poter i ukleto dete" već je knjiga s najvećom pretprodajom u Americi, objavo je američki izdavač "Barns end Noubl".

Ostalo utorak 26.07. 12:31 Komentara: 4
strana 1 od 36 idi na stranu