Gračanica: Uručene Vidovdanske književne nagrade

U okviru manifestacije "Vidovdanske svečanosti 2016", danas će u crkvi manastira Gračanica biti služena liturgija, a na spomeniku Gazimestan u blizini Prištine biće služen pomen kosovskim junacima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Radosav Stojanović / Serbian Wikipedia
Radosav Stojanović / Serbian Wikipedia

Tradicionalne književne nagrade ove kulturne manifestacije, pod nazivom "Vidovdansko pesničko bdenje", uručene su sinoć dobitnicima u Domu kulture u Gračanici.

Pesničko bdenje zbog vremenskih neprilika nije odrzano u porti manastira Gračanica, kako je to bilo predviđeno, nego u Domu kulture. Posle uručenja nagrada stihove su kazivali pesnici sa Kosova i Metohije, centralne Srbije i Crne Gore.

Prema jednoglasnoj odluci žirija, koji je radio u sastavu Dušan Kovačević, Slobodan Vladušić i Žarko Milenković, tradicionalna nagrada "Zlatni krst kneza Lazara" uručena je Petru Sariću, piscu iz Prištine, koji živi i radi u Štrpcu na Brezovici na Kosovu i Metohiji.

Nagradu "Gračanička povelja", ove godine ponela je pesnikinja iz Beograda Tanja Kragujević, a priznanje "Kondir Kosovke devojke" uručen je dečijem piscu Dejanu Aleksiću iz Kraljeva.

Nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" uručena je književnici iz Beograda Ivani Dimić.

Izvedbe Simfonijskog orkestara i hora RTS kojim je dirigovao Bojan Suđić, brojna publika pozdravljala je burnim aplauzom. Vidovdanske svečanosti 2016. u Gračanici održavaju se uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Opštine Gračanica i Skupštine grada Priština izmeštene u Gračanicu.

Ostalo

"Neophodna nam je jaka strategija u kulturi"

Beograd ima kvalitetan i vibrantan kulturni život, institucije kulture rade punim kapacitetom, ali Srbiji je neophodna temeljna i jaka strategija kulturne politike, koja mora da naznači glavne pravce razvoja, izjavio je danas gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

Ostalo sreda 29.06. 14:59 Komentara: 2

Goblini dolaze na APA Beer Garden

Brojni posetioci manifestacije APA Beer Garden iz nedelje u nedelju uživaju u besplatnim koncertima, filmskim projekcijama i raznovrsnoj pivskoj ponudi, pa će tako biti i u trećoj nedelji.

Ostalo ponedeljak 27.06. 12:53 Komentara: 2
strana 1 od 42 idi na stranu