Žensko stvaralaštvo Srbije pred pariskom publikom

Izložba "Njen krug" se, nakon premijernog predstavljanja u beogradskoj galeriji Kolektiv, u okviru Mikser festivala 2016 (8 - 12. jun), seli u Pariz, gde će 2. jula u 19 časova, biti otvorena u prostorijama Srpskog kulturnog centra.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

12:19

Žensko stvaralaštvo Srbije pred pariskom publikom
Foto: Marija Piroški

Izložba koja prikazuje stvaralaštvo žena u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas, nastala je na inicijativu Mikser organizacije, u sklopu "Ženijalnog" programa na ovogodišnjem Mikser festivalu, snažno obojenog temama rodne ravnopravnosti, ženskog stvaralaštva i društvene jednakosti.

"Njen krug", koji je domaća publika imala priliku da vidi od 8. do 17. juna u galeriji Kolektiv na Mikser festival, se bavi promocijom i afirmacijom produkcije žena – autora u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajnau Srbiji od početka XX veka do danas. Mapiranje, prezentacija, obeležavanje i obilaženje objekata koje su projektovale i dizajnirale žene omogavaju da se šira javnost podseti, upozna i sagleda njihovo stvaralaštvo, uz hronološke, geografske, autorske i stilske reference.

Publici se na izložbi i pratećim programima u okviru nje predstavlja reprezentativan izbor objekata izgrađenih od početka XX veka, predstavnika različitih stilova koji prikazuju arhitektonsko nasleđe Beograda, Novog Sada i Srbije, a sve sa ženama autorima u fokusu. Uz značajna imena poput Jelisavete Načić, Milice Krstić, Jovanke Bončić-Katernić, Milice Šterić i Radmile Milosavljević i njihov stvaralački opus, izložba upoznaje javnost sa ženskim licem Beograda i Srbije.

Pored toga, predstavljanje ženske kreativnosti i stvaralaštva na izložbi su dodatno zaokruženi i predstavljanjem najznačajnijih dizajnerki, među kojima se izdvajaju rodonačelnice dizajna u Srbiji Mirjana Marić i Dobrila Vasiljević Smiljanić.

Autori izložbe su Milena Zindović, Andrea Tamaš Tačić i Ivan Stanojev.

Dizajnerka izložbe je Natalija Cvik.

"Njen krug" će u Srpskom kulturnom centru u Parizu (ulica: St. Martin 123) biti otvoren od 2. jula do 20. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: