Odbijen Dan Džona Vejna zbog rasističkih komentara

Predlog da se 26. maj u Kaliforniji proglasi za Dan Džona Vejna odbijen je zbog glumčevih rasističkih komentara.

Izvor: time.com
Podeli
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Republikanac Metju Harper je podneo predlog o Danu Džona Vejna kako bi odao počast glumcu poznatom po vestern filmovima.

Međutim, nekoliko kalifornijskih zvaničnika se usprotivilo tome da se slavi Dan ovog glumca zbog njegovih stavova o rasi. Predlog je odbijen sa 35 prema 20 glasova.

Demokratski odbornik Luis Aleho osvrnuo se na intervju koji je Džon vejn dao za „Plejboj“ 1971. godine:

„Ne možemo sada da padnemo na kolena i svo vođstvo predamo crcima. Verujem u superiornost belaca dok se crnci ne edukuju do neke tačke odgovornosti. Ne verujem u davanje vlasti i liderskih pozicija neodgovornim ljudima“, rekao je tada Vejn.

Drugi odbornik, Lorena Gonzales se pak osvrnula na deo istog intervjua u kome je Vejn spomenuo i Indijance:

„Naša takozvana krađa ove zemlje od njih bila je samo pitanje preživljavanja. Bio je veliki broj ljudi kojima je bila potrebna nova zemlja i Indijanci su sebično pokušavali da je zadrže za sebe“, rekao je Vejn.

Džon Vejn je bio najpoznatiji kauboj, a ime je izgradio u brojnim vesternima. Umro je 1979. godine u 72. godini.

Ostalo

Tasovac: Ulaganje u prošlost naše budućnosti

Trebalo bi da budemo svesni da ulaganjem u savremenu umetnost, ulažemo u našu kulturnu baštinu, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na prezentaciji konkursa za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Ostalo petak 29.04. 13:26 Komentara: 2

Promena lokacije održavanja Mikser festivala

Zbog rušenja delova Hercegovačke i Mostarske ulice u Savamali, među kojima je i Miksalište, glavni stejdž ovogodišnjeg Mikser festivala biće premešten sa prvobitno planirane lokacije (Mostarska 5) u Depo magacin, u Travničkoj broj 3.

Ostalo petak 29.04. 10:49 Komentara: 2

Danas je Svetski dan igre

Danas se planetarno obelezava i proslavlja Svetski dan igre koji su 1982. godine ustanovili Međunarodni pozorišni institut i Svetska plesna alijansa pri UNESCO-u.

Ostalo petak 29.04. 08:47 Komentara: 0
strana 1 od 36 idi na stranu