Obeležen Dan Biblioteke Matice srpske

U Novom Sadu danas je prvi put obeležen Dan Biblioteke Matice u prisustvu velikog broja uglednih gostiju, a tim povodom ustanovljena je i nagrada "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske".

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.04.2016.

17:56

Obeležen Dan Biblioteke Matice srpske
Foto: bms.ns.ac.rs

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici gradske i pokrajinske vlasti, kao i kolege bibliotekari upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, direktor Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", Aleksandar Jerkov, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović-Zečić, direktor Biblioteke Srpske patrijaršije Zoran Nedeljković, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić i drugi, navodi se u saopštenju.

Svečanu akademiju otvorio je episkop bački Irinej, a prisutne je pozdravio prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Usledila je beseda o knjizi i biblioteci, koju je održao Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske.

Prvi dobitnik nagrade "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske", je prvi akademik Predrag Piper, profesor univerziteta, vodeći srpski slavista i bibliograf.

Nagradu je uručio akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora BMS, koji je održao besedu o dobitniku, koji se takodje obnratio gostima.

Na svečanoj akademiji uručene su i dve Jubilarne zahvalnice. Prvi dobitnici su Matica srpska, osnivač Biblioteke, koja ove godine obeležava 190 godina rada, te najistaknutiji srpski bibliolog Laza Čurčić, povodom 90 godina života.

Na svečanoj akademiji učestvovao je i hor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj, kao i dramski umetnici Nebojša Dugalić i Isidora Popović.

Za Dan Biblioteke izabran je 28. april, dan kada je, 1864. godine, parobrod "Napredak" bečkerečkog trgovca Jovana Forovića krenuo iz Pešte za Novi Sad, noseći šezdeset i jedan sanduk sa celokupnom Bibliotekom Matice srpske.

Dan Biblioteke Matice srpske ima jasnu istorijsku, nacionalnu i kulturnu konotaciju i od sada će se obeležavati svake godine, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: