Džoni Štulić: Azra nije hrvatski bend, ja sam Azra

Pevač i gitarista legendarne rok grupe Azra Branimir Džoni Štulić reagovao je na izjavu Siniše Škarice, urednika nekadašnjeg "Jugotona", danas "Kroacija rekordsa", da je ta diskografska kuća vlasnik snimaka Azre.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Hrvatski portal "Indeks" preneo je Štulićevu reakciju, koju je ovaj kantautor uputio tamošnjem portalu "Tris".

"Ja sam AZRA i jedini plaćam članarinu i nemam nijedno hrvatsko krvno zrnce (niti sam dete hrvatsko-srpskog braka), dakle AZRA nije hrvatski bend, kao što ni Levi's farmerice nisu iz Varaždina, iako su ih proizvodili osamdesetih", poručio je Štulić posredstvom člana svog pravnog tima Zorana Živkovića za portal "Tris".

Štulić je tu demantovao i da je dobio bilo kakav novac od Škarice i naveo da "Jugoton" krije autorske ugovore, jer bi oni pokazali da je potpisao samo pravo na korišenje na šest meseci i da nije prodao vlasnička prava.

"U papirima, koje sam ja potpisivao na šest meseci, nigde nema da su masteri 'Jugotonovo' vlasništvo, niti je 'Jugoton' ikad išta kupio od mene, oni su plaćali sami sebi da bi imali pravo eksploatacije na šest meseci (u to su vreme oni bili društveno vlasništvo - dakako, prethodno nacionalizovano, znači drugome oteto, stoga za drukčije poslovanje i ne znaju - dok su zakoni nagonili na zajedništvo), a pravo na korišćenje nije vlasničko pravo (koje je moje, jer im i potpisujem tipske papire na šest meseci, zato ne pokazuju, to jest kriju autorske ugovore iz kojih je to očigledno i koji su osnova i srž ovog slučaja)", tvrdi Štulić.

On navodi da, "ako iz 'Kroreka' kažu da su imali ugovor sa mnom (prošlo vreme), koji potvrđuje da su oni vlasnici izvornog snimka, to samo znači da ga nemaju, jer bi ga inače pokazali (nepotrebno je reći da je to čista laž)".

"Što se tiče mog tobožnjeg prećutnog priznavanja vlasništva 'Kroreka', kao pravnog naslednika 'Jugotona', nad izvornim snimcima (kako Babogredac izjavljuje), devedesete je (kad sam se poslužio svojim snimcima i vlasništvom) još postojao 'Jugoton' (ja nikad nisam radio sa 'Krorekom', (niti ću); prećutno (tacit) vredi jedino uz drugu polovinu značenja: Rim daje, Rim uzima. Jer premda ništa nemam sa 'Krorekom', niti smo prijatelji, ja i danas moram, prećutno ili ne, da imam posla s njima, čemu ste i sami svedoci. Kakav se pravovaljani zaključak može iz toga izvući?", poručio je Štulić.

Ostalo

Tasovac: Ulaganje u prošlost naše budućnosti

Trebalo bi da budemo svesni da ulaganjem u savremenu umetnost, ulažemo u našu kulturnu baštinu, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na prezentaciji konkursa za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Ostalo petak 29.04. 13:26 Komentara: 2

Promena lokacije održavanja Mikser festivala

Zbog rušenja delova Hercegovačke i Mostarske ulice u Savamali, među kojima je i Miksalište, glavni stejdž ovogodišnjeg Mikser festivala biće premešten sa prvobitno planirane lokacije (Mostarska 5) u Depo magacin, u Travničkoj broj 3.

Ostalo petak 29.04. 10:49 Komentara: 2

Danas je Svetski dan igre

Danas se planetarno obelezava i proslavlja Svetski dan igre koji su 1982. godine ustanovili Međunarodni pozorišni institut i Svetska plesna alijansa pri UNESCO-u.

Ostalo petak 29.04. 08:47 Komentara: 0
strana 1 od 36 idi na stranu