Uručene nagrade grada Beograda za 2015. godinu

Nagrade grada Beograda dobitnicima za 2015. godinu, u 19 različitih oblasti, uručene su danas na svečanosti u Skupštini grada, a gradonačelnik Siniša Mali poručio je da su nagrade pripale najboljima, koji su to zaslužili radom, znanjem i talentom.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2016.

19:15

Uručene nagrade grada Beograda za 2015. godinu
Foto: Tanjug / arhiva

Ovo je za nas je prilika da kažemo hvala za sve što su uradilii i za to što menjaju naš grad i zemlju”, rekao je Mali, koji je dobitnicima uručio priznanja.

Mali je poručio laureatima da je priznanje nagrada za sve što su uradili, ali i obaveza da mladima daju prmer kako zajedno možemo da činimo grad lepšim i boljim.

Hvala svima u žiriju koji nisu imali lak posao, ali mislim da su uradili dobar posao, jer su ove godine najbolji medju nama dobili nagrade”, rekao je Mali.

On je dodao da želi da mladi vide da mogu snove da ostvare u Beogradu i Srbiji, te da nagrade grada treba da poažu da mladima da ovde mogu da planiraju karijeru i dobiju priznaje za uspehe, umesto da idu u inostranstvo.

Nagrada grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo za 2015. godinu uručena je glumcu Nebojši Glogovcu za ulogu sudije Adama u predstavi "Razbijeni krčag", dok je nagrada za film i radio-televizijsko stvaralaštvo pripala reditelju i scenaristi Vuku Ršumoviću za igrani film "Ničije dete".

Nagrada grada za književnost i prevodno stvaralaštvo uručena je Petru Cvetkoviću za knjigu "Pogled s trema", nagrada za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Milici Stevanović, za retrospektivnu izložbu "Milica Stevanović - nastajanje slike", a kompozitoru Dejanu Despiću za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo.

U oblasti društvenih i humanističkih nauka, nagrada je uručena profesoru dr Slaviši Orloviću za delo "Izborni bumerang - političke posledice izbornih sistema", dok su u oblasti prirodnih i tehničkih nauka nagradjeni dr Aleksandra Malučkov i dr Ljupčo Hadžijevski za delo "Stable optical vortices in nonlinear multicore fibers".

Novinaru RTS-a Vladimiru Palikući pripala je Nagrade grada za novinarstvo, a Elizabeti Maksović za obrazovanje.

Nemanji Raduloviću dodeljena je Nagrada grada Beograda - specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji dogadjaja od značaja za grad za 2015. godinu za koncert na Studentskom trgu, koji je održan 21. juna prošle godine.

Laureat u oblasti sporta je prvotimac fudbalskog kluba Crvena zveda Marko Grujić za osvajanje zlatne medalje sa reprezentacijom na Svetskom prvenstvu za fudbalere do 20 godina na Novon Zelandu.

Dobitnik Nagrade grada za herojsko delo za 2015. godinu je Vladimir Marković za rad u organizaciji Versko dobrotvorno starateljstvo i Crkvenoj narodnoj kuhinji, dok je za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagradjena prof. dr Radmila Marinković.

Nagrada za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine za delo "Hirurgija aorte" uručena je profesoru dr Lazaru Davidoviću, a nagrada za rad ili izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoja i unapredjenja medicine profesoru dr Miroslavu Djordjeviću.

Nagrada grada Beograda za arhitekturu i urbanizam pripala je Vladi Slavici za realizovano delo Centar za osobe ometene u razvoju "Predah plus" u Beogradu, dok nagrada za pronalazaštvo nije dodeljena.

Poljoprivredno gazdinstvo Milivoja Stevanovića - farma svinja "Stevanović" iz Dudovice, kod Lazarevca, dobilo je nagrdu za poljoprivredu.

Nagrada za stvaralaštvo maldih u oblasti nauke uručena je dr Mladenu Stajiću, dok nagrada u oblasti umetnosti nije dodeljena.

Dobitnici nagrade “Svetislav Stojanović” su Marko Jović, radnik vatrogasno spasilačkog bataljona Zvezdara za iskazanu stručnost i hrabrost u gašenju požara u Domu za smeštaj starih lica u Beogradu, kao i Vatrogasno spasilačka četa Zemun, za izuzetne rezultate.

Jedan od dobitnika, fudbaler Marko Grujić zahvalio se u ime dobitnika, ističući da mu je čast što je nagradu dobio u rodnom gradu, dodajući da se nada da će ubuduće Beograd svuda predstavljati u najboljem svetlu.

Profesor dr Slaviša Orlović rekao je da je život sazdan od izbora koje činimo, a da nagrade dobitnicima ukazuju da je njihov izbor profesija bio dobar.

“Neka ovaj današnji bljesak bude trajnije svetlo za nagradjene i da još vise obasja put onima koji dolaze posle nas i stimuliše buduće stvaraoce i laurete, i u tom smislu će ova nagrada imato više smisla i značaja “, rekao je Orlović.

Tradicionalno, nagrade grada su dobitnicima uručene u okviru obeležavanja manifestacije Dani Beorgada.

Dani Beograda se održavaju od 16. do 19. aprila zbog dva važna dogadjaja u istoriji grada koja su se odigrala tih dana - 16. aprila 878. godine kada je u pismu pape Jovana osmog prvi put pomenuto ime Beograd i 19. aprila 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada od Turaka čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: