"Nova Uredba otvara put tržišno orijentisane kulture "

Sindikati Narodnog pozorišta su uputili otvoreno pismo Kori Udovički, potpredsednici Vlade RS i ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i Ivanu Tasovcu, ministru kulture i informisanja, povodom smanjenja plata i broja zaposlenih u Narodnom pozorištu u okviru reforme javnog sektora.

Podeli

Foto: serzhile / Flickr.com

Pismo prenosimo u celosti:

"Odlukom Državne revizorske institucije uprava Narodnog pozorišta je primorana da, i pored prošlogodišnjeg smanjenja plata od 10% i najniže osnovice za obračun plata u javnom sektoru, dodatno smanji plate umetnicima i zaposlenima snižavanjem koeficijenata za obračun zarada, u pozorišnoj ustanovi koja za dve godine proslavlja 150 godina postojanja. Ovom odlukom je egzistencijalno ugroženo 676 zaposlenih, što zajedno sa honorarnim saradnicima predstavlja oko trećinu broja zaposlenih u kulturi koji plate primaju iz republičkog budžeta. Smatramo da je situacija neodrživa i da je ionako loše materijalno stanje zaposlenih u kulturi sada dovedeno na najniži stepen. Zapitajmo se, da li želimo da živimo u društvu koje ne vrednuje kulturu, umetnike i sve zaposlene koji su zaslužni za postojanje pozorišnog života u Srbiji?

Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama na koju se poziva Državna revizorska institucija, i koja je trenutno na snazi, je neprimenljiva i neodrživa, pre svega, jer ne prepoznaje veliki broj specifičnih pozorišnih zanimanja, a zatim što ne vrednuje adekvatno pojedina zanimanja. Ova uredba više od decenije unazad nije korišćena u praksi, uz odobravanje svih upravnika, ministarta kulture, vlada i poslanika u parlamentu koji su učestvovali u verifikaciji budžeta za plate zaposlenih u tom periodu.

Smatramo da sporna uredba nikako ne sme biti polazni osnov za dalje vrednovanje rada zaposlenih i određivanje platnih razreda, već je potrebno uraditi sveobuhvatnu analizu svih zanimanja bez kojih pozorište ovakvog profila ne može da funkcioniše, temeljnu i odgovornu uz uvažavanje svih primedbi zaposlenih i uprave Narodnog pozorišta.

Reforma javnog sektora i planirana linerana smanjenja ugrožavaju rad pozorišta i tri umetnička ansambla (drama, opera i balet) onemogućavajući da se repertoar izvede u punom kapacitetu vodeće pozorišne ustanove u Srbiji. Ne zaboravimo da Narodno pozorište na mesečnom nivou izvede preko 60 predstava, i da je pored izvođenja na dve scene u Beogradu, naša misija da izvodimo predstave širom Srbije, kao nacionalni teatar, a takođe i da gostujemo van zemlje predstavljajući našu kulturnu scenu. Za takav obim produkcije, nama je značajan svaki čovek.

Svako dalje smanjenje broja zaposlenih u Narodnom pozorištu bi trajno ugrozilo izvođenje repertoara i dosadašnje visoke umetničke standarde.

Smanjenjem plata od 10%, najnižim iznosom osnovice za zaposlene u kulturi, smanjenjem broja zaposlenih, usaglašavenjem koeficijenata sa spornom Uredbom, i izglasavanjem novog Zakona o kulturi, po kom se ukidaju institucije kulture od nacionalnog značaja otvara se opasan put pauperizacije zaposlenih u pozorištu, otvara se put tržišno orijentisane kulture koja treba da nadomesti ove gubitke i time se obesmišljeva postojanje klasičnog teatra koji treba da postoji kao osnova kulture svakog društva.

Reforma sistema jeste nužna, ali ukoliko se sprovodi nekompetentno i proizvoljno, i na štetu svih zaposlenih i umetnosti uopšte, onda se pretvara u svoju suprotnost, što ne smemo da dozvolimo, jer kultura jedne zemlje jeste pitanje identiteta i kao takva prevazilazi okvire segmenta javnog sektora".

Pismo potpisuju Sindikat muzičkih umetnika, Sindikat baletskih igrača, Singlus Drama Narodno pozorište, Sindikat scensko umetničkih delatnosti, Sindikat operskih umetnika, Samostalni sindikat Narodnog pozorišta, Sindikat "Sloga" Nardono pozorište Beograd, UGS "Nezavisnost", Nezavisni sindikat kulture i umetnosti Srbije i ASNS.

strana 1 od 36 idi na stranu