Poziv za umetnički konkurs “Crna kutija”

Mikser Festival i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu pozivaju autore da učestvuju na konkursu za umetničke radove Crna kutija / Black Box, koji će biti predstavljeni u okviru predstojećeg Mikser festivala, od 8. do 12. juna 2016, na ulicama Savamale.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2016.

12:59

Poziv za umetnički konkurs “Crna kutija”

Projekat Crna kutija / Black Box, kolektivna umetnička instalacija na otvorenom prostoru, nastao u saradnji Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu kao platforma za podršku razvoja mladih i neafirmisanih autora iz oblasti likovnih umetnosti i ove godine će predstaviti 100 autora odabranih na javnom konkursu od strane stručnog žirija koji čine Marko Lađušić, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Davor Dukić, umetnik, Marko Stanković, vajar i Maja Lalić, arhitekta, kreativna direktorka Mikser Festivala.

Tema ovogodišnje Crne kutije, Brisanje prošlosti, odnosi se na jedan od najvećih izazova za pojedinca u današnjem svetu masovnog nadzora i hiperumreženosti u kojem dolazi do prezasićenosti informacijama, a to je tumačenje prošlosti, odnosno selekcija informacija koje su najpribližnije istini o nekom događaju, ličnosti ili fenomenu.

Brisanje prošlosti poziva mlade autore da analiziraju fenomene koji su, po njihovom mišljenju, postali deo kolektivne amnezije jednog društva, sa ciljem da se kroz stvaralački opus mladih umetnika iskristališu najvažnije intimne i društvene teme koje neopravdano izostaju iz javnog diskursa. Ako je prošlost, kao u udžbenicima iz istorije, pojednostavljena i svedena na format kocke, umetnici će biti u prilici da svojim kreativnim internvencijama upotpune i nadograde našu predstavu njoj, i na taj način doprinesu opštem boljitku.

Umetnici su pozvani da odgovore na temu konkursa kroz mikro-umetničke intervencije na ograničenom zadatom prostoru crne kocke (60x60x60cm), i na osnovu anatomije ličnih, intimnih vizija doprinesu da se otvori šira tema o mogućim alternativnim scenarijima za kolektivni boljitak.

Konkurs je otvoren do 1. maja 2016. godine za sve umetnike, bez obzira na status i formalno obrazovanje. Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara dostupnog na adresi www.blackbox.mikser.rs, a rezultati konkursa će biti objavljenji na web strani www.mikser.rs

U periodu od proglašenja rezultata do početka Mikser festivala izabrani autori će učestvovati na razvojnim radionicama u saradnji sa mentorima projekta “Crna kutija”, a pobednički radovi će biti izloženi na ulicama Savamale od 8. do 12. juna, na Mikser festivalu, kao i od 13. juna do 6. jula na galeriji Mikser House-a u Karađorđevoj 46.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: