"Profesorki od srca" u čast Radmile Bakočević

"Profesorki od srca" koncert je kojim će 1. marta biti obeleženo šest decenija umetničkog i 40 godina pedagoškog rada Radmile Bakočević.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.02.2016.

14:14

narodnopozoriste.rs

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta i pod dirigentskom upravom Dejana Savića, nastupiće njeni nekadašnji studenti - Suzana Šuvaković Savić, Nataša Jović Trivić, Jasmina Trumbetaš Petrović, Aleksandra Angelov, Dejan Maksimović, Ljubica Vraneš, Nikola Mikić, Marina Trajković, Amir Saračević, Evgenija Jeremić, Marko Kalajanović, Violeta Radaković i Dragutin Matić.

Na programu će biti arije iz opera "Safo", "Faust", "Rusalka", "Evgenije Onjegin", "Travijata", "Karmen", "Samson i Dalila", "Andre Šenije", "Adrijana Lekuvrer", "Seviljski berberin", "Boemi", "Ernani" i duet "Don Karlosa" i "Poze iz opere Don Karlos".

Tokom veoma bogate karijere, (43 sezone pevala je u Narodnom pozorištu), Radmila Bakočević je svojim raskošnim glasom oplemenila gotovo sve što je bilo napisano za lirsko-dramski fah: od Verdija, preko Pučinija, do Belinijeve Norme, koju je pevala više (preko 500 puta) i od same Marije Kalas.

Takođe, ona je jedna od umetnica sa najviše otpevanih predstava u 20. veku pored Fjorence Kosoto, Pjera Kapučilija i Plasida Dominga. Ravnopravno sa operskom karijerom negovala je i koncertno pevanje.

Sa izrazitim smislom za izvođenje oratorijumskih dela, nemačkog, francuskog i ruskog lida i pesama jugoslovenskih kompozitora, nastupala je na koncertnim podijumima u Beču, Berlinu, Drezdenu, Parizu, Rimu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani...

Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja: Oktobarska nagrada Grada Beograda (1960), Sedmojulska nagrada (1970), Nagrada AVNOJ-a (1979), Vukova nagrada (1991), Nagrada "Targo d'oro" za kreaciju Norme koja je u sezoni 1972/73. godine proglašena najboljim operskim ostvarenjem u Italiji, Nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za životno delo (2011)...

U Muzeju Narodnog pozorišta, do polovine marta, može da se pogleda izložba "Radmila Bakočević - nezaboravna Norma", autora Dragana Stevovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: