Tasovac: Radom i trudom do sreće koja se igra

"Kada je kultura u pitanju, da li se u Srbiji sreća igra, kako nam poručuje ovogodišnji slogan Beogradskog festivala igre, ili se pak igra na sreću? Za Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je istinska privilegija to što je pokrovitelj jednog od najznačajnijih festivala igre na svetskoj mapi festivala”, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na konferenciji za novinare povodom predstojećeg Beogradskog festivala igre.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2016.

14:52

Tasovac: Radom i trudom do sreće koja se igra
Foto: Tanjug / Zoran Zestiæ

On je dodao da Beogradski festival igre dovodi u Srbiju najzanimljivije trupe i najveće baletske zvezde i koreografe, koji od Beograda i drugih gradova gde se održavaju prateći programi, prave ne samo kulturne prestonice, već i važne turističke destinacije.

„Ali Beogradski festival igre je važan i zbog nečeg drugog. Visok nivo umetničkih dostignuća ovog festivala, kreativnost i uvežbanost svake trupe i svakog pojedinačnog baletskog igrača koji ovde nastupaju, zavidan međunarodni renome Aje Jung i njenog tima, sa kojim već 13 godina realizuje ovaj festival je potvrda, koju niko i nigde ne može da ospori, da svuda na svetu, ako imate viziju, ako ste spremni na mukotrpan rad, ako se ne plašite odricanja, osporavanja, pohvale i pokude, ako ste posvećeni svom poslu, ako vam nije uvek neko drugi kriv, ako ne očekujete da uvek neko drugi rešava vaše probleme i ako ste spremni se zalažete za svoje ideje i da se borite za svoje snove bez obzira na napor koji to iziskuje - uspeh vas sigurno neće zaobići“, konstatovao je ministar kulture i informisanja, uz napomenu da se tada sreća zaista igra.

„Za one koji nisu spremni na takvu vrstu posvećenosti - a tu mislim pre svega na razne mrgude i mrgutkinje koji neumorno analiziraju sitaciju u Srbiji i objašnjavaju kako ovde ama baš ništa ne valja - postoji alternativno rešenje u vidu igara na sreću“, naglasio je Tasovac.

Prema njegovim rečima, prednost igara na sreću u odnosu na sreću koja se igra je što uplata loto tiketa zahteva malo truda, a ostavlja mogućnost udobnog zavaljivanja ispred televizora i samozadovoljnog, moralno superiornog mitingovanja - iz sopstvene fotelje.

Ivan Tasovac podvukao je da kvalitet koji nudi Beogradski festival igre inicira kod mladih umetnika onu iskru koja motiviše na rad i usmerenost ka cilju, dve vrline tako neophodne za nadogradnju talenta i onaj ključni korak od „trebalo bi...“ ka „moram ukoliko želim da…“.

„Iskreno se nadam da ćemo na primerima kao što je Beogradski festival igre, ili kao što je nedavno bio zapaženi nastup srpske kinematografije na Berlinalu, pomoći većem broju ušuškanih kritičara iz fotelja da shvate da se predanim radom i istrajnošću - i bez igara na sreću - može stići do sreće koja se igra“, konstatovao je ministar Tasovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: