"Beogradski pobednik" Živojinoviću, Mektirnanu i Abril

Nagrada "Beogradski pobedinik", koju dodeljuje Međunarodni filmski festival - Fest, pripala je ove godine srpskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, američkom reditelju Džonu Mektirnanu i španskoj glumici Viktoriji Abril, saopštio je danas Cebef.

Izvor: Tanjug
Podeli
Bata Živojinović (Tanjug)
Bata Živojinović (Tanjug)

Živojinoviću, koji je obeležio zlatne dane jugoslovenske kinematografije, biće uručen "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Organizatori Festa podsećaju da je Živojinović debitovao 1955. godine ulogom u filmu "Pesma sa Kumbare" i od tada je ostvario oko 280 uloga na filmu i televiziji.

Bio je ikona partizanskog filma, ali je ostvario značajne uloge i u filmovima crnog talasa, kasnije i komedijama, a slavu van granica Srbije donela mu je uloga Valtera u kultnom filmu "Valter brani Sarajevo".

U Jugoslovenskoj kinoteci će 29. februara biti priređen omaž Žvojinoviću i prikazani filmovi "Tri" Aleksandra Petrovića i "Breza" Ante Babaje.

Džon Mektirnan biće nagrađen "Beogradskim pobednikom" za dosadašnje stvaralaštvo i tim povodom će u Jugoslovenskoj kinoteci 28. februara biti prikazan njegov film "Lov na crveni oktobar".

Mektirnan je na neki način redefinisao akcioni žanr i inspirisao generacije reditelja koji se i danas ugledaju na njegove filmove kao što su "Predator", "Umri muški", "Lov na crveni oktobar" i "Afera Tomas Kraun".

"Beogradski pobednik" za dosadašnje stvaralaštvo takođe će biti dodeljen i glumici Viktoriji Abril, a publika će u okviru Festa imati priliku da pogleda 27. februara u Kinoteci dva filma u kojima ona tumači glavne uloge - "Veži me" Pedra Almodovara i "Žena koja je obrisala suze" Teone Strugar Mitevske.

Abril je ostvarila brojne uloge na filmu i televiziji u rodnoj Španiji, ali i u Italiji i Francuskoj.

Poznata je po ulogama u Almodovarovim filmovima "Veži me", "Visoke potpetice" i "Kika", ali i po filmu "Ljubavnici" koji joj je doneo Srebrnog medveda za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu.

Ostalo

Nagrada „Tanja Petrović” uručena Bojani Andrić

Bojani Andrić, urednici emisije „Trezor” Radio-televizije Srbije u Skupštini grada Beograda uručena je nagrada za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti za 2015. godinu. Nagradu dodeljuje Fondacija „Tanja Petrović”. Specijalna plaketa posthumno je dodeljena Nebojši Popoviću.

Ostalo ponedeljak 29.02. 10:11 Komentara: 0

"Žena, rat i plakat" u Muzeju primenjene umetnosti

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu predstavljena je knjiga „Rat i plakat: 1914-1918“ Vladimira Čeha, nakon čega je upriličeno i otvaranje izložbe „Žena, rat i plakat: 1914-1918“ kojoj je prethodila protestna povorka žena u kostimima sa početka prošlog veka sa transparentima borbe za ženska prava, sa Goricom Popović na čelu.

Ostalo četvrtak 25.02. 15:45 Komentara: 0
strana 1 od 34 idi na stranu