Izložba "Beogradski atlas Jovana Cvijića" u Novom Sadu

Izložba "Beogradski atlas Jovana Cvijića" biće otvorena sutra u Holu centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, najavio je Muzej grada Beograda.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.01.2016.

09:45

Izložba
Foto: Milan Jovanoviæ / Wikimedia Commons / Public domain

Gostovanje izložbe u Novom Sadu zajedno organizuju Srpska akademija nauka i umetnosti, Muzej grada Beograda i Univerzitet u Novom Sadu, povodom jubileja 150 godina od rođenja Jovana Cvijića.

Prisutnima će se na otvaranju obratiti rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, a izložbu će svečano otvoriti predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić.

O izložbi će govoriti autorka izložbe i direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.

Na izložbi će biti predstavljeni lični predmeti, nameštaj i umetnička dela iz kuće u kojoj je Jovan Cvijić živeo, prepiska, dokumenta, fotografije i geografske karte.

Jovan Cvijić je bio jedan od prvih osam profesora Beogradskog univerziteta, rektor Univerziteta u dva mandata i predsednik Srpske kraljevske akademije, osnivač Geografskog zavoda i Srpskog geografskog društva, prvog takve vrste na Balkanu, koje je pokrenulo i čuveni "Glasnik Srpskog geografskog društva".

Kao profesor organizovao je ekskurzije i bavio se naučnim radom, te za sobom ostavio obimnu i po oblastima raznovrsnu bibliografiju, velikim delom na stranim jezicima - mape, atlase i geografske karte Balkanskog poluostrva, etnografske karte, zapise i crteže, posvetivši cele edicije fenomenu tipologije balkanskih kuća, običajima i psihičkim osobinama ljudi različitih kulturnih pojaseva sa Balkana.

Izložba će biti otvorena za javnost do 29. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: