Ljubavni zanos Oktobarskog salona

Ovogodišnji 56. Oktobarski salon prvi put će se održati u promenjenom formatu kao bijenalna smotra pod naslovom "Ljubavni zanos”.

Kultura

Izvor: A. Æuk

Petak, 29.01.2016.

20:50

Ljubavni zanos Oktobarskog salona
Foto: oktobarskisalon.org

Temu i koncept izložbe osmislio je Dejvid Eliot, britanski kustos, pisac i profesor moderne i savremene umetnosti, koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada objasnio da je idejni okvir smotre inspirisan ljubavnom poemom Žan Pjera Klarisa Florijana (1755- 1794) čiji stihovi kažu da ljubavni zanos traje tek trenutak, a ljubavni jadi čitav život. Eliot je ukazao da reči ove pesme odzvanjaju kroz vekove, te i danas prenose poruku koja je istovremeno i večna i prolazna.

Svoj posao oko izložbe je opisao kao zadovoljstvo i izazov uz uverenje da će na kraju rezultat biti fascinantan. "Mnogi kažu da je ova manifestacija namenjena publici i da zato njome treba nešto preneti ili reći. Ta poruka leži upravo u pitanju zašto umetnici stvaraju. Oni to čine zato što moraju, zato što je to njihova neophodnost, nužnost i zato što se jedino tako osećaju živim. Njihov doživljaj sveta je poseban i oni se kroz svoju umetnost trude da prenesu ta iskustva. U tom smislu na ovogodišnjoj izložbi nećemo imati spisak nego kaledioskop utisaka i percepcija različitih umetnika. Nadam se da će Salon biti kao život sam - veliko uživanje ali i veliki izazov”, konstatovao je Eliot.

On je objasnio da se opredelio za selekciju umetnika posredstvom otvorenog konkursa i to onih do 40 godina starosti, a da će deo njih biti direktno pozvan. Na taj način želeo je, kako kaže, da prikaže radove što većeg broja umetnika koji još uvek nemaju pristup međunarodnim platformama i to rame uz rame sa delima renomiranih autora. Promenu formata Salona je, moglo bi se reći, ocenio pozitivnom uz zapažanje da između Istanbula, Berlina i Liona dosad nije bilo velikih smotri vizuelnih umetnosti i da bi to sad mogao da bude Oktobarski salon u svojoj bijenalnoj varijanti.

Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, koji je predložio promenu tempa održavanja Salona, skrenuo je pažnju da je takav trend i u svetu, to jest, da ima više bijenalnih smotri, te da će se time postići bolji kvalitet manifestacije. Uz to, zaključio je, biće izdvojeno i više sredstava za Oktobarski salon. Ove godine 22 i po miliona dinara iz gradske kase, dok je recimo za 55. Salon bilo izdvojeno 15 miliona dinara. Na opasku novinara da je prvobitna ideja bila da će se bijenalnom varijantom smotre uštedeti sredstva kao i da bi i neke od njegovih ranijih izdanja sasvim prirodno i očekivano mogao uređivati Dejvid Eliot, Vukosavljević je kazao da i nije bila namera da se prave radikalni hirurški rezovi i da je zapravo cilj da se izdvoji što više sredstava za kulturu. "Tu je matematika prosta. Umesto da svake godine izdvajamo po 15 miliona dinara za izložbu na godišnjem nivou, opredelićemo mnogo više novca za bijenalni Oktobarski salon", kazao je Vukosavljević za Danas.

Ivona Jevtić, direktorka Kulturnog centra Beograda (KCB) je rekla da će se Oktobarski salon ove godine održati u prostoru Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici i svim galerijama KCB-a, da će početi poslednje sedmice septembra i trajati šest nedelja. Inače, rok za prijavljivanje umetnika na ovu manifestaciju je produžen i traje do 14. februara.

Izvor: danas.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: