Muzej istorije Jugoslavije u aprilu “otvara depo”

Muzej istorije Jugoslavije ove godine obeležava 20 godina rada i tim povodom podsetiće na 20 događaja koji su obeležili prethodne dve decenije te institucije i ujedno pripremaju niz aktivnosti u susret obeležavanju 100 godina Jugoslavije. Između ostalog, predstaviće najreprezentativnije eksponate iz svog depoa.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.01.2016.

20:15

Muzej istorije Jugoslavije u aprilu “otvara depo”
Foto: Orjen / Wikimedia Commons

Direktorka MIJ-a Neda Knežević je podsetila da je muzej osnovan 1996. uredbom Vlade SRJ kao samostalna savezna organizacija i tada su spojeni Memorijalni centar Josip Broz Tito i Muzej revolucije naroda i narodnosti, da bi 2013. MIJ dobio status institucije kulture od nacionalnog značaja.

"Planiramo da napravimo kampanju tokom koje ćemo izvući 20 događaja, koji su obeležili rad instuticije. To će biti pogled unazad na celo naše društvo, pošto je muzej prošao mnogo toga - velike izložbe, međunarodne projekte pa sve do sahrane Jovanke Broz 2013", objasnila je Knežević.

Strateški projekat muzeja, na čemu su radili cele prošle godine i nastvaljaju i dalje, jeste priprema i rad na obeležavanju 100 godina od osnivanja prve južnoslovenske države (1. decembra 1918).

Knežević je objasnila da će u periodu od 1. decembra 2017. do 1. decembra 2018. biti organizovan niz aktivnosti - stalna postavka u Starom muzeju, tematska izložba o Krajevini Jugoslaviji u Muzeju 25. maj, konferencija u okviru programa "Razgovori o Jugoslaviji" i niz popularnih publikacija.

Proces rada na stalnoj postavci postaće vidljiv u aprilu kada će u Starom muzeju biti započet projekat "Otvaramo depo".

Knežević je objasnila da će u improvizovanom depou i muzejskoj laboratoriji predstaviti 2.000 najreprezentativnijih eksponata iz fonda koji broji više od 75.000 predmeta, čime će pružiti priliku posetiocima da steknu sliku o tome šta MIJ baštini, a zatim će pozvati različite društvene grupacije (umetnici, književnici...) da reaguju na tu postavku.

"Zzelimo da čujemo šta nam nedostaje, bitna nam je i saradnja sa regionom i nakon prve i druge faze, planirane tokom ove godine, - dijaloga, istraživanja, možda ćemo neke eksponate vratiti, neke pozajmiti, druge zameniti", ispričala je Knežević.

Ona je rekla i da će raspisati konkurs za idejno rešenje muzejske laboratorije i naglasila da i 2018. godine stalna postavka neće biti gotova, jer je to proces građenja.

Drugi projekat od stratesksog značaja muzeja jeste digitalizacija fotografske građe.

Od Univeziteta u Bazelu su dobili sredstva za dvogodišnji projekat čiji su glavni ciljevi: nabavka opreme za digitalizaciju, digitalizacija negativa iz muzejskih kolekcija i prezentovanje digitalizovane građe na internetu, kao i realizacija konferencija i radionica, a konferencija "Digitalizacija fotografske građe" planirana je za mart.

Knežević je najavila i izložbu "Jugo moja Jugo - Gasterbajterske priče" krajem godine koja predstavlja zaokret u muzeju ka temama koje se tiču svakodnevnog života.

Od konferencija izdvojila je "Naši heroji" sa temom "Nostalgija u pokretu", koja će biti u maju, a posvećena je temi socijalističkog nasleđa evropske umetnosti 20. veka, kao i konferenciju "Nesvrstani muzej" koju pokreću povodom 55 godina Pokreta nesvrstanih sa idejom da umreže instuitucije u zemljama nesvrstanih.

Knežević je pomenula i porodične dane sa kojima se trude da promovišu muzej kao mesto gde cela porodica može da sazna nešto novo i zabavi se, a tu su i programi namenjeni slepim osobama (postavljanjem podnih traka omogući će im slobodno kretanje).

MIJ godišnje poseti više od 100.000 posetilaca, od čega 80 posto su stranci, a samo izložbu "Ruska avangarda" posetilo je za mesec dana 10.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: