Čačak: Gradska biblioteka konačno dobija stalni dom

Posle 40 godina podstanarskog života u Domu kulture, Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" u Čačku trebalo bi konačno da dobije svoju zgradu, saopšteno je danas iz te institucije.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2016.

13:04

Čačak: Gradska biblioteka konačno dobija stalni dom
Foto: Thinkstock

Kao trajno rešenje za smeštaj Biblioteke pre pet godina je odabran i kupljen prostor nekadašnjeg Doma vojske, a sada su se stekli uslovi da grad pristupi rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u Sinđelićevoj 24.

Glavni projekat, koji je uradio arhitekta Dušan Vulović, prema idejnom rešenju arhitekte Momira Radišića, predviđa da deo postojeće zgrade bude srušen, a potom nadograđen jedan sprat na ceo objekat. Ukupna korisna površina zgrade bila bi oko 3.200 metara kvadratnih, od čega je 2.228 predvideno za Gradsku biblioteku.

Ostalih 1.000 kvadrata činiće prostorije uprave Grada Čačka, omladinskih organizacija i multifunkcionalne sale za 150 osoba. Vrednost radova je procenjen na oko milion evra. Nova zgrada Biblioteke ispunjavala bi sve nacionalne standarde za javne biblioteke: imala bi odeljenje za decu, pozajmno odeljenja za odrasle, naučno odeljenje, zavičajno, stručno, odeljenje periodike, centar za digitalizaciju, prostor za legate i izložbe, kancelarije, konferencijsku salu, savremene čitaonice za stručnu literaturu, čitaonicu dnevne štampe i periodike, elektronsku čitaonicu kao i svečanu salu sa preko 150 mesta gde bi se održavali književni programi uz unutrašnje dvorište za letnje programe.

To bi bila jedna od najsavremenijih i najeminentnijih ustanova kulture u Zapadnoj Srbiji i ostvarenje sna brojnih generacija ove ustanove sa zavidnom tradicijom od 170 godina postojanja, piše u saopštenju.

Zaposleni u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" se nadaju da će Čačak konačno dobiti novi i prepoznatljivi hram kulture koji će Čačani prosto zvati "naša biblioteka". Tu nadu podstiče i pozitivno mišljenje Ministarstva kulture i informisanja, koje je podržalo ideju pretvaranja prostora nekadašnjeg Doma vojske u biblioteku, kao i Zajednica matičnih biblioteka Srbije koja je naglasila da je projekat Biblioteke u Čačku jedan od najvažnijih u Srbiji kada su u pitanju prostorni kapaciteti biblioteka u našoj zemlji.

Ostaje nada da će ta velika očekivanja biti i realizovana u bliskoj budućnosti i da će zaposleni u Biblioteci biti informisani i uključeni u neophodne aktivnosti koje prethode građevinskim radovima za koje bi, prema rečima gradonačelnika Čačka Vojislava Ilića, već u februaru trebalo da bude raspisan tender. Preseljenjem Gradske biblioteke na lokaciju u Sinđelićevoj ulici oslobodiće se oko 600 kvadrata korisnog prostora u strogom gradskom centru - u Domu kulture, kao i zgrada u Gospodar Jovanovoj br. 6.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: