U susret Bečkom novogodišnjem koncertu

Kao i svake godine, prvi dani nove 2016. godine započeće tradicionalno uz muziku porodice Štraus, a u izvođenju Bečke filharmonije.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

10:33

Default images
Foto: Tanjug / AP

Program 76. Bečkog novogodišnjeg koncerta će pored gledalaca u Zlatnoj dvorani Muzikverajna, koja će za tu priliku biti ukrašena raskošnim cvetnim aranžmanima, pratiti ispred malih ekrana milioni gledalaca u više od 50 zemalja.

Bečka filharmonija uz Bečke dečake, a pod dirigentskom palicom Marisa Jansona, svojim muziciranjem želi da na pragu Nove godine svetu pošalje poruku nade, prijateljstva i mira, ističu organizatori.

Na programu, koji sa pauzom traje oko dva i po sata, biće dela Roberta Stolza, Karla Mihaela Cirera, Emila Valtefela, Jozefa Helmesbergera i naravno Edvarda, Jozefa i Johana Štrausa bez kojih nema Bečkog novogodišnjeg koncerta.

Na bis će tradicionalno biti izveden čuveni valcer Štrausa sina "Na lepom plavom Dunavu". Filharmoničari će, kao i uvek, uz učešće publike, završiti koncert svirajući "Radecki marš".

Podsećanja radi, program se svake godine izvodi tri puta - 30. decembra kao generalna proba, dan kasnije kao Koncert novogodišnje večeri i 1. januara kao Novogodišnji koncert.

Karte su, za sva tri koncerta, prodate preko Internet stranice Bečke filharmonije - još početkom ove godine.

Svi oni koji maštaju da odslušaju Novogodišnji koncert iz Zlatne dvorane moćiće za koji dan, odnosno od 2. januara, da podnesu prijavu za karte za koncert 1. januara 2017, te da se nadaju da će biti izvučeni kao srećni dobitnici mogućnosti da kupe kartu.

Cena ovogodišnjih karata kretale su se od 30 do 940 evra.

Bečki novogodišnji koncert je prvi put izveden 31. decembra 1939. godine pod dirigentskom palicom Klemensa Krausa, a od 1942. izvodi se oko podneva prvog dana Nove godine. Televizijski prenos prvi put je realizovan 1959. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: