"Ibeđi: dva puta rođeni" u Muzeju afričke umetnosti

Izložba "Ibeđi: dva puta rođeni" autorke Aleksandre Prodanović Bojović biće otvorena večeras u Muzeju afričke umetnosti.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2015.

10:15

Default images
Ilustracija

Foto: Cliff / Flickr.com

Ovom izložbom Muzej afričke umetnosti predstavlja temu blizanaca u afričkoj umetnosti i kulturi, izlažući veoma vredne primerke figura blizanaca naroda Joruba iz umetničke zbirke porodice Pavlić.

Najveću stopu rađanja blizanaca na svetu ima narod Joruba na jugozapadu Nigerije, koji neguje kult poštovanja blizanaca.

Mnoge afričke kulture pripisuju blizancima natprirodno poreklo i posebnu duhovnu moć, a u svom korpusu verovanja gaje posebne mitske predstave o njima.

Jorube veruju da svaki čovek ima na nebu svog dvojnika, a blizanci su deca koja se rađaju zajedno sa svojim nebeskim dvojnikom.

Oni su otelotvorenja božanstva blizanaca - Ibeđija, čije ime je ujedno naziv za blizance na joruba jeziku, a znači "dva puta rođeni".

Jorube slave Ibeđija, jer ovo božanstvo transformacije pretvara tugu u sreću i, umesto nemaštine, donosi bogatstvo i uspeh.

Savremeno doba, sa obrazovanjem i dominacijom jednobožačkih religija, doveli su do transformacije rituala i do njegovog nestanka, ali nisu uspeli u potpunosti da uklone tragove verovanja.

Sačuvane skulpture pružaju uvid u jednu izvanrednu ritualno-umetničku praksu, čije vrednosti su učitane u kulturu i sećanje naroda Joruba.

Figure blizanaca, koje će biti predstavljene na izložbi, prikupljane su 1970. godina u Nigeriji, sa strpljenjem i posvećenošću koji svedoče o snažnoj kolekcionarskoj strasti i umetničkom daru njihovih vlasnika i čuvara, Ljiljane i Borisa Pavlića.

Posetioci će moći da pogledaju izložbu do juna 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: