London i Njujork podižu replike spomenika u Palmiri

Replike drevnog spomenika u Palmiri koji je preživeo pokušaje Islamske države da ga poruši, biće podignute u Londonu i Njujorku.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2015.

14:20

Default images
Foto: Thinkstock

Luk visok 15 metara deo je ostataka 2.000 godina starog hrama Bel u tom sirijskom gradu. Gotovo u potpunosti je porušen u napadima Islamske države tokom protekle godine.

Podizanje replike biće centralni događaj u nizu manifestacija koje će biti organizovane u Nedelji svetske baštine planirane za april. To je istovremeno i čin prkosa protiv pokušaja da religiozni ekstremisti izbrišu preislamsku istoriju Bliskog istoka, piše Guardian.

Podignut 32. godine, hram Bel bio je posvećen istoimenom mesopotamskom bogu i bio je središte religioznog života stare Palmire. Mesto je pretvoreno u hrišćansku crkvu u doba Vizantije, a kasnije u džamiju, kada su Arapi u ovu oblast doneli islam.

Poznata kao „Biser pustinje“, Palmira je pre sukoba u Siriji imala više od 150.000 posetilaca godišnje.

Hram Bel smatran je najbolje očuvanim ostacima drevnog grada, sve do rušenja u avgustu.

Izgradnju kopije ulaza u hram predložio je Institut za digitalnu arheologiju koji je projekat Harvarda, Oksforda i Muzeja budućnosti u Dubaiju i koji promoviše upotrebu digitalnih tehnologija u arheologiji i konzervatorskim poslovima.

Institut je u saradnji sa UNESCO početkom godine počeo da deli 3D kamere fotografima volonterima koji su bili spremni da prave fotografije ugroženih objekata u ratnim zonama širom Bliskog istoka i severa Afrike.

Replike će biti postavljene na skverovima Trafalgar i Tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: