"Kultura u Srbiji zavisi od entuzijazma pojedinca"

Nacionalni savet za kulturu (NSK) ocenio je, u analizi situacije u kulturi u Srbiji, koja je medijima dostavljena danas, da se kulturna dešavanja odvijaju neplanirano i da zavise od entuzijazma pojedinaca.

Izvor: Beta
Podeli

"NSK koji je po Zakonu obavezan da prati kulturna zbivanja u državi, zaključuje da se kulturni život odvija stihijski, nedovoljno planirano, a da je glavna motorna snaga kulturnog života i stvaralaštva – ne kulturna strategija i politika države već energija i entuzijazam pojedinaca. Status kulturnih radnika danas je niži nego ikada", navodi se u saopštenju.

NSK je kao jedan od najvećih problema u kulturi u Srbiji naveo to što Ministarstvo kulture i informisanja još uvek nije donelo Strategiju kulturnog razvoja Srbije i to što Muzej savremene umetnosti, koji je trebalo da bude otvoren ove godine nije otvoren i što je odloženo i otvaranje Narodnog muzeja, koje je bilo najavljeno za maj 2016. godine.

"Postavljanje satova je bila greška. NSK smatra da su oni bili nepotrebni i da su iritirali jedan deo javnosti jer su govorili više o marketinškom karakteru akcije nego o suštinskoj posvećenosti temeljnoj rekonstrukciji dva muzeja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je budžet za kulturu smanjen u odnosu na prošluoodišnji za 500 miliona dinara, "a ovo smanjenje ne proizilazi jedino iz činjenice da se neće više finansirati Radio-televizija Srbije i jer su ugašeni Tanjug i Radio Jugoslavija" i dodaje da se povećanje plata u javnom sektoru jedino ne odnosi na zaposlene u kulturi.

Savet je naveo da Ministarstvo nije uspostavilo neophodan sistem u funkcionisanju sektora kulture i da se to najjasnije vidi u tome što mnoge ustanove kulture nemaju direktore, već vršioce dužnosti direktora, koji su na toj poziciji duže od zakonskog roka i koji zbog privremene pozicije, "ne mogu da kreiraju koncepciju ustanove i da dugoročno planiraju".

Savet je naveo da Ministarstvo kulture i informisanja do polovine decembra nije raspisalo konkurs za projekte za 2016. godinu, iako je Zakonom o kulturi propisano da oni budu raspisani najkasnije do 1. oktobra, i da sa druge strane nije objavilo rezultate Konkursa za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2015. godinu, koji je zatvoren 30. juna i pozvao Ministarstvo da informiše javnost šta se sa ovim konkursom dogodilo.

Savet je naveo da zaposleni u kulturi sve češće iznose nezadovoljstvo zbog kulturne klimoeu zemlji i da smatraju da Ministarstvo ne štiti njihova prava i interese.

Ostalo

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 774 idi na stranu