Deset godina od smrti Steve Žigona

U ponedeljak, 28. decembra navršava se 10 godina od smrti Steve Žigona, velikog glumca, pozorišnog reditelja, pisca, i tim povodom će u Maloj sali Kolarčeve zadužbine biti predstavljena knjiga "Tako je govorio Žigon", koju je priredila njegova ćerka, glumica Ivana Žigon.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na završnoj svečanosti međunarodnog foruma "Zlatni vitez", u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, 4. decembra, predstavljena je verzija na ruskom jeziku, za koju je Nikolaj Burljajev rekao da je "prava biblija umetnosti".

Ivana, ćerka Steve Žigona, priredila je oko 1.000 stranica teksta knjiga i intervjua koje joj je otac ostavio i pokušala da ih objedini u što manje rečenica i podeli sa čitaocima.

Srpsko izdanje knjige biće predstavljeno na Kolarcu. U knjizi "Tako je govorio Žigon" postoje dve celine - jedna je posvećena umetnosti, a druga životu i politici. Umetnost Stevo Žigon je video "kao samovoljnu i slobodnu želju za promenom sveta", "avanturu sa neizvesnim krajem", "nauku o tome kako se može živeti zajedno", dok je pišući i govoreći o politici, predvideo mnogo onoga što se danas dešava, navedeno je u najavi Narodnog pozorišta.

U programu će učestvovati glumci Gojko Šantić, Sekana Vukojčić, Tihomir Arsić, Nebojša Kundačina, Jelena i Ivana Žigon, pijanistkinja Darinka Paunović.

Stevo Žigon (1926-2005) ostvario je 59 uloga u pozorištu, 57 pozorišnih režija, sedam dramatizacija i adaptacija, 30 glavnih uloga u TV dramama, učestvovao je u 13 televizijskih serija, 17 filmova i napisao tri knjige o pozorištu - "Hronika", "Dramatizacije" i "Monolog o pozorištu", koji je preveden na ruski jezik.

Istaknuti teoretičar književnosti Nikola Milošević pisao je da je Žigonova dramatizacija "Zlih duha" F.M. Dostojevskog bolja od Kamijeve. Osim najznačajnijih nagrada koje je dobio u Jugoslaviji i Srbiji, kao što su Sedmojulska nagrada, Zlatna arena, nagrada "Bojan Stupica", "Dobričin prsten", 2003. godine je postao i prvi dobitnik Zlatne medalje Nikolaja Mordvinova za životno delo koju u Rusiji dodeljuje Međunarodni teatarski forum "Zlatni vitez".

Godinu dana kasnije predstava "Idiot" F. M. Dostojevskog u Žigonovoj režiji i dramatizaciji osvojila je Zlatnog viteza za najbolju predstavu. Proglašen je 2005. za počasnog člana po pozivu Udruženja književnika Srbije, a 60 godina umetničkog rada proslavio je 27. novembra 2005. u Narodnom pozorištu u Beogradu, na desetogodišnjicu predstave "Idiot".

Knjige, inspirisane životom i mislima Steve Žigona, neposredno posle njegove smrti objavili su književnica Mara Kern i književnik i istoričar Jovica Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu