WakEUp festival: Vreme je da se probudimo!

Festival WakEUp! biće održan od 7. do 16. decembra u Beogradu, sa ciljem da pitanje izbeglica i njihovih neizvesnih sudbina osvetli iz različitih uglova, istovremeno pozivajući ceo svet na solidarnost i humanost.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 04.12.2015.

12:25

Default images

Festival WakEUp! biće otvoren 7. decembra u Galeriji 12 HUB, tačno u 19 časova, performansom koji će se neprekidno odvijati narednih 48 sati, pozivajući na stanje aktivne budnosti. Tokom ova dva dana, Beograđani, Beograđanke i njihovih gosti, javne ličnosti ali i slučajni prolaznici i prolaznice, neprekidno će u Galeriji 12 HUB čitati stotine stranica ličnih ispovesti izbeglica, kao i tekstove o izbegličkoj sudbini koji od antičkih do današnjih dana prikazuju nesreću onih koji su morali da napuste svoje domove.

Čitanje svih tih potresnih svedočanstva biće putem interneta (live streaming aktivan na actionwakeup.net od 7. decembra) direktno emitovano celom svetu, uz tekstove ispovesti dostupne na srpskom i engleskom jeziku. Festival će otvoriti vizuelni umetnik Mirko Ilić i dramska spisateljica Biljana Srbljanović.
Mirko Iliæ (Foto: Robert Gojeviæ)
„Festival WakEUp! je poziv na akciju koji dolazi na izmaku godine u kojoj skoro da nije bilo dana a da nas tragične sudbine izbeglica nisu trgle i na tren izmestile iz naše svakodnevice. Kulminacija višegodišnjih problema na Bliskom istoku, usled koje su reke ljudi, bez ičega, samo sa ružnim uspomenama i prekinutim snovama, protekle i kroz našu zemlju, podsetile su nas na to koliko je svaki život važan, ali i koliko je važno potruditi se zajedničkim snagama da svaki taj život sačuvamo“, izjavio je umetnički direktor Festivala WakEUp! Srđan Ćešić, koji će sa Ilićem i Srbljanović otvoriti festival.

„Ovaj poziv Evropi i svetu zato upućuju građani i građanke Beograda koji pozivaju na humanost i solidarnost, jer su i sami videli kako svakodnevnica izgleda kad nje nema. I, što je još važnije, taj poziv upućujemo iz Savamale, stare tranzitne beogradske četvrti, kroz koju su ove godine prošle hiljade ljudi, hiljade života, nadajući se nekoj boljoj svakodnevici i bar malo mirnijem buđenju u novi dan“, dodaje Ćešić.

U okviru pratećeg programa WakEUp! festivala, u Ustanovi kulture Parobrod 11. i 12. decembra biće organizovan ciklus filmova koji su se poslednjih decenija na različite načine bavili osvetljavanjem izbeglih sudbina, stavljajući iznova tu, pred naše oči, probleme o kojima se nerado govori. Dvodnevni ciklus otvoriće 11. decembra u 18 časova film „Beasts of No Nation“ (2015), nagrađivana ratna drama smeštena u Africi, o dečaku koji se bori za život dok njegova zemlja prolazi kroz užasavajući rat. Film je prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji, gde je osvojio prestižnu nagradu „Marčelo Mastrojani“! Iste večeri od 20 časova biće prikazan film „La Pirogue“ (2012), potresna priča o grupi izbeglica iz Senegala koji pokušavaju da na jednom splavu savladaju Atlantik i domognu se španske obale. Subota, 12. decembar od 16 časova, rezervisana je za film „In This World“ (2002), dokudramu o dvojici mladih Avganistanaca u Londonu, hvaljenog britanskog reditelja Majkla Vinterbotoma, koja je nagrađena Zlatnim medvedom na Berlinalu. Sa početkom u 18 časova posetioci će moći da pogledaju film „Terraferma“ (2011), italijanskog kandidata za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja, koji je usredsređen na probleme zajednice u koju izbeglice dolaze. Z „Welcome“ iz 2009. godine, koji prati sedamnaestogodišnjeg Bilala, Kurda koji iz rodnog Avganistana zbog ljubavi namerava da se zaputi u Veliku Britaniju.
Foto: Marko Drobnjakoviæ
Festival WakEUp! zaokružiće izložba fotografija Marka Drobnjakovića, fotografa poreklom iz Beograda, koji je proteklih meseci intenzivno beležio crno-belu svakodnevicu izbeglica sa Bliskog Istoka na njihovom putu ka Starom kontinentu.

Petnaestak radova, koji precizno i više nego emotivno dočaravaju život u izbeglištvu, potcrtavajući razliku između života uljuljkanog u mir svakodnevice i života prožetog strahom i neizvesnošću na putu ka boljem sutra, biće izloženo od 13. do 16. decembra u Galeriji Štab.

Festival WakEUp! nastao je na tragu ideje prošlogodišnjeg Festivala tolerancije, sa ciljem da pokreće važna društvena pitanja i osvetljava ih iz različitih uglova. Festival organizuje Hartefakt, uz pomoć Galerije 12HUB, Galerije Štab i Ustanove kulture Parobrod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: