Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915

U organizaciji Arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Valjevo, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije g. Tomislava Nikolića, u Valjevu, u petak, 30. oktobra 2015. godine, u 16.30 časova, započeće program obeležavanja sto godina od Valjevske bolnice „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915“.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.10.2015.

11:19

Default images

U sklopu programa obeležavanja stogodišnjice u Istorijskom arhivu Valjevo 30. oktobra u 16.30 biće otvorena stalna izložbena postavka „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915“ autora Velibora Vidića.

Centralni događaj jubileja je dvodnevna međunarodna naučna konferencija „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915“ na čijem će se otvaranju u Kulturnom centru Valjevo u 18 sati prisutnima obratiti gospodin Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije. Na otvaranju konferencije će govoriti i akademik Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije. Posle obraćanja biće izvedena pozorišna predstava dramaturga Branislava Nedića „Valjevska bolnica“ prema trećoj knjizi romana „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića.

U subotu, 31. oktobra, u svečanoj sali Valjevske gimnazije strani i domaći naučnici i istraživači izložiće više od 20 referata koji se odnose na Prvi svetski rat, ulogu koju je u njemu imala Valjevska bolnica, kao i na njen značaj u istoriji srpskog saniteta. Posebna pažnja biće posvećena stranim medicinskim misijama i lekarima i bolničarima koji su radili u bolnici. U radu konferencije učestvovaće veliki broj naučnika iz inostranstva, među kojima su i poznati stručnjak za istoriju Prvog svetskog rata dr Oleg Ajrapetov, profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, dr Svetozar Rajak, profesor na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke i dr Vasilij Kaširin, ekspert Ruskog instituta za strategijske studije.

Od domaćih stručnjaka referate će izložiti: dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije, prof. dr Aleksandar Nedok, prof. dr Jelica Novaković Lopušina, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, dr Ljubodrag P. Ristić, viši naučni saradnik Balkanološkog instituta i veći broj istoričara medicine. Uvodne referate će podneti: dr Mile Bjelajac, dr Miroslav Perišić i dr Svetozar Rajak.

Na konferenciji će biti prikazan dokumentarni film Alana Kaminga o škotskoj ženskoj bolnici u Valjevu i dokumentarni video prikaz Slobodana Rakovića „Valjevska bolnica 1914–1915“.

Projekat je realizovan na inicijativu dr Miroslava Perišića, dr Svetozara Rajaka, dr Zorana Jokića, Željka Ježa i dr Ilije Tripkovića.
Realizaciju projekta su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Valjevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: