Kulturna baština Srbije u digitalnoj biblioteci Evrope

Narodna biblioteka Srbije započela je proces uspostavljanja Nacionalnog agregatora za evropsku digitalnu biblioteku - Evropeanu, što će omogućiti da naša kulturna i naučna baština u digitalnoj formi budu vidljivije i dostupnije, a institucije povezane na novi način.

Izvor: Tanjug
Podeli

Projekat se realizuje u okviru izgradnje digitalne infrastrukture DARIAH-RS, a označava početak nove faze u razvoju digitalne infrastrukture u Srbiji, jer će sve institucije kulture na taj način moći da svoju digitalnu građu učine dostupnom preko tog evropskog portala, navedeno je u saopštenju NBS-a.

Nacionalni agregator za Evropeanu je servis koji prikuplja metapodatke za digitalizovanu građu iz različitih institucija kulture na nivou jedne zemlje, usklađuje ih sa međunarodnim standardima i isporučuje ih Evropeani. To će biti osnova za prvi nacionalni registar digitalizovane građe u Srbiji, koji će omogućiti uvid u rezultate kontinuiranih napora na planu digitalizacije kulturne i naučne baštine.

Nacionalni agregator za Evropeanu rezultat je napora NBS u okviru srpskog ogranka Digitalne istraživačke infrastrukture za umetnosti i humanistiku (DARIAH) - panevropskog projekta koji se bavi se osmišljavanjem, implementacijom i promocijom istraživanja, alata i najboljih iskustava na polju digitalnih umetnosti i digitalne humanistike (dariah.rs).

Inicijativa o Nacionalnom agregatoru za Evropeanu podržana je od same Evropeane, Ministarstva kulture i informisanja, kao i od Delegacije Evropske unije u Srbiji, koja je kroz ovaj projekat prepoznala jačanje evropskih integracija u domenu digitalizacije kulturne baštine naše zemlje. Do uspostavljanja nacionalnog agregatora, samo nekoliko institucija kulture iz Srbije bilo je u prilici da sarađuje sa Evropeanom i to kroz evropske projekte.

Tako je Narodna biblioteka Srbije kroz projekat "Europeana Collections 1914-1918" učinila dostupnim 2.000 digitalizovanih dokumenata iz Prvog svetskog rata preko tog portala. Jugoslovenska kinoteka je kroz projekat "EFG - European Film Gateway" omogućila da 63 filma sa tematikom Velikog rata bude dostupno za gledanje.

Muzej primenjene umetnosti je kroz projekat "Europeana Fashion" digitalizovao i učinio dostupnim oko 500.000 muzejskih objekata iz svoje zbirke, a Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" je kroz projekat "Europeana Newspapers" u Evropeanu uključila preko 700.000 stranica stare srpske štampe, od čega je 400.000 stranica pretraživo u punom tekstu.

I, najzad, Biblioteka grada Beograda kroz projekat "LoCloud" traga za rešenjem u domenu digitalnih biblioteka za manje bilioteke, a kroz projekat "Europeana Awareness" sprovela je prikupljanje građe iz Prvog svetskog rata iz privatnih zbirki i to u tri javne biblioteke: u Beogradu, Čačku i Novom Sadu.

Ostalo

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 774 idi na stranu