Kulturna baština Srbije u digitalnoj biblioteci Evrope

Narodna biblioteka Srbije započela je proces uspostavljanja Nacionalnog agregatora za evropsku digitalnu biblioteku - Evropeanu, što će omogućiti da naša kulturna i naučna baština u digitalnoj formi budu vidljivije i dostupnije, a institucije povezane na novi način.

Izvor: Tanjug
Podeli

Projekat se realizuje u okviru izgradnje digitalne infrastrukture DARIAH-RS, a označava početak nove faze u razvoju digitalne infrastrukture u Srbiji, jer će sve institucije kulture na taj način moći da svoju digitalnu građu učine dostupnom preko tog evropskog portala, navedeno je u saopštenju NBS-a.

Nacionalni agregator za Evropeanu je servis koji prikuplja metapodatke za digitalizovanu građu iz različitih institucija kulture na nivou jedne zemlje, usklađuje ih sa međunarodnim standardima i isporučuje ih Evropeani. To će biti osnova za prvi nacionalni registar digitalizovane građe u Srbiji, koji će omogućiti uvid u rezultate kontinuiranih napora na planu digitalizacije kulturne i naučne baštine.

Nacionalni agregator za Evropeanu rezultat je napora NBS u okviru srpskog ogranka Digitalne istraživačke infrastrukture za umetnosti i humanistiku (DARIAH) - panevropskog projekta koji se bavi se osmišljavanjem, implementacijom i promocijom istraživanja, alata i najboljih iskustava na polju digitalnih umetnosti i digitalne humanistike (dariah.rs).

Inicijativa o Nacionalnom agregatoru za Evropeanu podržana je od same Evropeane, Ministarstva kulture i informisanja, kao i od Delegacije Evropske unije u Srbiji, koja je kroz ovaj projekat prepoznala jačanje evropskih integracija u domenu digitalizacije kulturne baštine naše zemlje. Do uspostavljanja nacionalnog agregatora, samo nekoliko institucija kulture iz Srbije bilo je u prilici da sarađuje sa Evropeanom i to kroz evropske projekte.

Tako je Narodna biblioteka Srbije kroz projekat "Europeana Collections 1914-1918" učinila dostupnim 2.000 digitalizovanih dokumenata iz Prvog svetskog rata preko tog portala. Jugoslovenska kinoteka je kroz projekat "EFG - European Film Gateway" omogućila da 63 filma sa tematikom Velikog rata bude dostupno za gledanje.

Muzej primenjene umetnosti je kroz projekat "Europeana Fashion" digitalizovao i učinio dostupnim oko 500.000 muzejskih objekata iz svoje zbirke, a Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" je kroz projekat "Europeana Newspapers" u Evropeanu uključila preko 700.000 stranica stare srpske štampe, od čega je 400.000 stranica pretraživo u punom tekstu.

I, najzad, Biblioteka grada Beograda kroz projekat "LoCloud" traga za rešenjem u domenu digitalnih biblioteka za manje bilioteke, a kroz projekat "Europeana Awareness" sprovela je prikupljanje građe iz Prvog svetskog rata iz privatnih zbirki i to u tri javne biblioteke: u Beogradu, Čačku i Novom Sadu.

Ostalo

Poljska odbila da izruči Polanskog SAD

Poljski sud u Krakovu odbio je danas da izruči slavnog poljskog režisera sa dvojnim, francuskim i poljskim, državljanstvom Romana Polanskog SAD da mu se sudi za silovanje 13-godišnje devojčice Samante Gjeli u vili američkog glumca Džeka Nikolsona u Holivudu pre skoro četiri decenije.

Ostalo petak 30.10. 14:36 Komentara: 27

Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915

U organizaciji Arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Valjevo, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije g. Tomislava Nikolića, u Valjevu, u petak, 30. oktobra 2015. godine, u 16.30 časova, započeće program obeležavanja sto godina od Valjevske bolnice „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915“.

Ostalo petak 30.10. 11:19 Komentara: 0

Otvorena Živa biblioteka: "Ne ceni knjigu po koricama"

Živa biblioteka, čiji je cilj promocija ravnopravnosti i tolerancije, otvorena je danas u okviru Sajma obrazovanja ''Zvonce'' na Sajmu knjiga, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je ove godine broj pritužbi, pristiglih instituciji na čijem je čelu, dupliran u odnosu na 2014. godinu.

Ostalo četvrtak 29.10. 14:23 Komentara: 1
strana 1 od 44 idi na stranu