Izložba Ljube Popovića u Galeriji RTS-a

Jubilej desetogodišnjice rada Galerije Radio-televizije Srbije obeležen je otvaranjem izložbe slika jednog od najosobenijih savremenih srpskih slikara međunarodne reputacije, akademika Ljube Popovića.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli

Tim povodom sinoć je u Galeriji RTS-a predstavljeno 11 velikih slika priznatog umetnika nastalih između 1975. i 2008. godine, iz ovdašnjih privatnih kolekcija.

Izložbu je otvorio generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsednik Saveta RTS-a za likovno stvaralaštvo Nikola Mirkov u prisustvu autora.

Slike su ispunjene nestvarnim bićima, očima što posmatraju iz prikrajka, vampirušama i androidima koji borave u mnoštvu neobičnih predmeta, rastinja i arhitekture, zajedno - a jedni drugima nepoznati.

Boje, složene sa smelošću i suptilnošću, ukazuju na vrhunsko poznavanje slikarskog umeća. Sve skupa otkriva čoveka široke kulture, istančanog poznavaoca kako istorije slikarstva, tako i istorije civilizacije uopšte.

Odgonetku šifre zvane Ljuba, po prirodi stvari subjektivnu, nikada konačnu ni potpunu, pružaju mnogi napisi koji su tokom pola veka pratili vizionarsku pustolovinu ovog stvaraoca, napisao je književnik Milan Komnenić u tekstu kataloga za ovu izložbu.

Ljuba Popović je, osim slikama, svoje savremenike plenio radoznalošću duha, retkim poznavanjem književnosti, filma, filozofije, stripa, erotizma, ezoterije i okultnih učenja.

U godinama kada su druga stremljenja davala pečat likovnim umetnostima, Ljuba se odlučio za osoben vid figuracije. Prišao je nadomak nadrealizmu, ali nikada nije sledio njegovu poetiku.

Istrajno je istraživao duh tradicije, posebno postignuća renesansnih i vizantijskih majstora.

Tri činioca su presudno usmeravala Ljubin duhovni razvoj: refleksija, imaginacija i posvećenost.

Rođen je 1934. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Valjevu. Studirao na Akademiji primenjenih umetnosti i Likovnoj akademiji u Beogradu.

Nakon prvog, dvonedeljnog boravka u Parizu, posvećenog najvećim delom posetama Luvru, učestvovao je u nekoliko grupnih izložbi u Beogradu.

Godine 1963. preselio se u Pariz. Tu upoznaje Renea de Solijea, koji se odmah interesuje za njegovo delo.

O njegovom delu pisali su Alen Boske, Alen Žufroa, Andre Pjer de Mandijarg i Patrik Valdberg, a kasnije i mnogi drugi autori, među kojima Etijambl, Žan-Klarans Lamber, Žil Nere, Gustav Rene Hoke, Žan-Kristof Baji, Žan-Luj Ferije, Izor de Sen Pjer, An Tronš, Saran Aleksandrijan, Mišel Elenberger.

Ovaj događaj je od izuzetnog kulturnog značaja, budući da Ljuba Popović u Beogradu do sada nije održao izložbu većeg obima. Izložba će biti otvorena do 29. novembra.

Ostalo

Poljska odbila da izruči Polanskog SAD

Poljski sud u Krakovu odbio je danas da izruči slavnog poljskog režisera sa dvojnim, francuskim i poljskim, državljanstvom Romana Polanskog SAD da mu se sudi za silovanje 13-godišnje devojčice Samante Gjeli u vili američkog glumca Džeka Nikolsona u Holivudu pre skoro četiri decenije.

Ostalo petak 30.10. 14:36 Komentara: 27

Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915

U organizaciji Arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Valjevo, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije g. Tomislava Nikolića, u Valjevu, u petak, 30. oktobra 2015. godine, u 16.30 časova, započeće program obeležavanja sto godina od Valjevske bolnice „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915“.

Ostalo petak 30.10. 11:19 Komentara: 0

Otvorena Živa biblioteka: "Ne ceni knjigu po koricama"

Živa biblioteka, čiji je cilj promocija ravnopravnosti i tolerancije, otvorena je danas u okviru Sajma obrazovanja ''Zvonce'' na Sajmu knjiga, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je ove godine broj pritužbi, pristiglih instituciji na čijem je čelu, dupliran u odnosu na 2014. godinu.

Ostalo četvrtak 29.10. 14:23 Komentara: 1

Kulturna baština Srbije u digitalnoj biblioteci Evrope

Narodna biblioteka Srbije započela je proces uspostavljanja Nacionalnog agregatora za evropsku digitalnu biblioteku - Evropeanu, što će omogućiti da naša kulturna i naučna baština u digitalnoj formi budu vidljivije i dostupnije, a institucije povezane na novi način.

Ostalo sreda 28.10. 12:20 Komentara: 1
strana 1 od 44 idi na stranu