Izložba "Otkrijmo Arktik" na Kalemegdanu

Na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan će 6. oktobra, uz podršku kompanije „Gasprom njeft“, biti otvorena izložba fotografija „Otkrijmo Arktik“.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

15:38

Default images

Beograđani i posetioci glavnog grada će na postavci moći da se upoznaju sa zanimljivim činjenicama o najmanje istraženom regionu planete. Pojedine fotografije posvećene su i savremenim tehnologijama osvajanja morskog dna u arktičkom priobalju. Na fotografijama je prikazana jedinstvena ledootporna platforma „Prirazlomna“, projektovana i izgrađena u Rusiji za rad u ekstremnim arktičkim uslovima, koja zadovoljava međunarodne ekološke i industrijske standarde bezbednosti.
Izložba „Otkrijmo Arktik“ sastoji se od spektakularnih fotografija ledenih bregova, prizora iz svakodnevnog života lokalnog stanovništva, kao i pripadnika životinjskih vrsta ovog regiona.
Teško pristupačna teritorija Severnog pola i dalje predstavlja zagonetku za čovečanstvo. Posredstvom fotografija posetioci će moći da zavire iza vela tajne i da kroz predivne panorame nepristupačnih predela osete atmosferu arktičke prirode.
Autori izloženih radova su ruski fotograf Sergej Anisimov, pobednik i laureat međunarodnih takmičenja fotografije, tvorac nagrade Global Arctic Awards, autor šest monografija o Severu, kao i Maksim Avdejev i Aleksandar Taran.
„Za mene fotografija predstavlja mogućnost da prenesem posmatraču atmosferu trenutka, lepotu i neponovljivost u svakoj manifestaciji prirode Arktika, osećaj savršenstva i tajne“, istakao je Sergej Anisimov.
Izložba će biti otvorena za posetioce do 6. novembra na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: