Da li je novac za Filmske susrete nenamenski utrošen?

Direktorka Niškog kulturnog centra (NKC) Bojana Simović danas je, povodom saopštenja Ministarstva kulture i informisanja da taj centar nije u budžet vratio neutrošeni novac za organizaciju prošlogodišnjih Filmskih susreta u Nišu, izjavila da je novac utrošen u skladu sa zakonom.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

13:54

Default images

Ministarstvo je juše saopštilo da nije finansiralo nedavno završene Filmske susrete u Nišu jer NKC i grad Niš nisu postupili po zakonskoj obavezi da u republički budžet vrate 3.011.908 dinara neutrošenih i nenamenski potrošenih sredstva za organizaciju prošlogodišnjeg festivala.

Bojana Simović je u saopštenju istakla da je "sporni" novac utrošen u skladu sa zakonom i to isključivo za organizaciju Festivala, za šta postoji izveštaj, ugovori, fakture.

Ona je podsetila da je festival ove godine trebalo da dobije od Ministarstva kulture 2,3 miliona dinara, ali da ugovor o finansiranju nije potpisan.

"Da li bi NKC po projektu za sufinansiranje Festivala dobio sredstva i ove godine, da je već utvrđeno da sredstva od prošle godine nisu utrošena na pravi način?", upitala je Bojana Simović.

Ona se takođe zapitala da li će ovogodišnji tek završeni Filmski susreti biti u senci toga da sredstva prošle godine nisu utrošena kako treba i zbog čega "politika polako, ali krupnim koracima ulazi u kulturu".

Simovićeva je postavila i pitanje da li iko od građana Niša zna da je NKC prošle godine od Filmskih susreta vratio u budžet grada više od pet miliona dinara, a ukupno 10 miliona od svih manifestacija.

"Ovaj festival ima puno neprijatelja, ali uprkos tome opstaće i biće ponosan što svake godine iznova oživi grad, napuni Letnju pozornicu i pokaže da baš ovde još uvek ima ljudi koji će uvek doći ruku punih aplauza i pozdraviti glumce", navela je Simović.eva

Povodom saopštenja Ministarstva kulture, danas niko iz gradske vlasti nije želeo da oglasi, iako se deo krivice za nevraćanje budžetskih sredstava za prošlogodišnje filmske susrete odnosi i na njih.

U tom saopštenju se podseća da je prošle godine Ministarstvo 49. Filmskim susretima dodelilo pet milion dinara, ali NKC, kao organizator, i grad Niš, kao osnivač NKC-a, nisu u budžet Srbije vratili sredstava u iznosu od 3.011.908 dinara.

Od tog iznosa, kako je navdeno, 2.704.600 dinara je nenamensko potrošeno, a 307.308 dinara uopšte nije utrošeno.

"U izveštaju i finansijskoj dokumentaciji 49. Filmskih susreta, koje je Niški kulturni centar podneo Ministarstvu, utvrđeno je da je ostalo neutrošeno 307.308 dinara, kao i da je 3.000.000 dinara izdvojeno za 'zakup filmova', iako za to uopšte nisu bila potrebna finansijska sredstva", ističe se u saopštenju Ministarstva kulture.

Ministarstvo je podsetilo da se na Filmskim susretima u Nišu prikazuju isključivo domaći filmovi i da Zakon o kinematografiji propisuje da producentske kuće imaju obavezu da Festivalu ustupe filmove bez ikakve nadoknade.

"Ministarstvo je dopisima više puta upozoravalo Niški kulturni centar i grad Niš da moraju da izvrše povraćaj novca. NKC je priznao svoju grešku u vezi nenamenskog trošenja sredstava, tvrdeći da je do nje došlo 'bez namere', ali je u dopisima prispelim Ministarstvu 19. marta i 1. aprila obavestio da ne postoji način da sporni iznos vrati u budžet", kaže se u saopštenju-

U saopštenju Ministarstva se takođe dodaje da je konkursna komisija odlučila da podrži projekat Niškog kulturnog centra i 50. Filmskih susreta, s tim da Ministarstvo, pre upućivanja novih sredstava, ima obavezu da zatraži pravdanje sredstava iz prethodne godine, što je Niškom kulturnom centru više puta i naloženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: