Protest zbog uništavanja skulpture u Sankt Peterburgu

Oko 1.000 ljudi okupilo se danas u Sankt Peterburgu u znak protesta nakon što su radikalni pravoslavni aktivnisti uništili reljefnu skulpturu demona na jednoj zgradi u centru grada.

Kultura

Izvor: Beta

Nedelja, 30.08.2015.

18:52

Default images
Foto: Beta / AP

Reljefna skulptura koja prikazuje mitološko biće s krilima slepog miša, nalazi se na jednoj zgradi s početka 20. veka i upisana je u registar arhitektonskog nasleđa Sankt Peterburga.

Odgovornost za taj vandalski čin preuzela je jedna grupa ekstremnih pravoslavnih aktivista koja sebe predstavlja kao "Kozaci Sankt Peterburga". Zvanične organizacije Kozaka su navele da nemaju nikakve veze s tom grupom.

Lokalna policija je otvorila istragu.

Taj vandalski čin dolazi dve nedelje nakon uništenja u Moskvi radova jednog avangardnog sovjetskog vajara, koje ekstremni pravoslavni aktivisti smatraju bogohulnim delima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: