Jovanu Zivlaku uručena nagrada "Vasko Popa"

Pesniku Jovanu Zivlaku danas je u Gradskoj kući u Vrašcu uručena nagrada "Vasko Popa" za zbirku pesama "Pod oblacima" u izdanju Adrese.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu, koja se dodeljuje na rođendan Vaska Pope, doneo žiri koji je radio u sastavu: predsednik Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov.

Pesničko delo Zivlaka već dugo godina opstaje na našem kulturnom obzorju kao estetički i etički korektiv, rekao je danas član žirija Dragan Jovanović Danilov.

Zivlak je neko ko zna da ore u više brazdi, naveo je Danilov i istakao da je reč o pesniku, esejisti, prevodiocu, uredniku i izdavaču koji je među prvima objavio mnoge značajne filozofe.

Danilov je dodao da ovogodišnji laureat ima kulturološku imaginaciju iza koje stoji jedno temeljno obrazovanje koje medjutim nije presudno u njegovom radu. Presudno je upućenost na telesno, na stvarnost, dodao je on i napomenuo da u Zivlakovom pesništvu nema velikih revolucija već jedna pozitivna tihost.

Prema njegovim rečima, Zivlak je autor pesama koje ga direktno spajaju sa Vaskom Popom a uticao je na formiranje mnogih generacija kako čitalaca tako i pisaca i kritičara.

Ovogodišnji laureat rekao je da je nagrada "Vasko Popa" za njega poseban događaj - neka vrsta rituala uvođenja u prostor pažnje i afirmacije.

Zivlak je dodao da je ova nagrada posebna jer je uspela da izgradi jednu vrstu ugleda koji nosi izvestan kapital i koji dobitnike poreporučuje čitaocima i kulturnoj javnosti.

Ovo je jedna od retkih nagrada koja ima karakter i koja može da bude, a mislim i da jeste, najznačajnija nagrada za poeziju, rekao je Zivlak i dodao da je, prema njegovom mišljenju, nagrada "Vasko Popa" mera koja ustanovljava poredak u savremenoj poeziji.

Zivlak je dodao i da postoji nekoliko institucija koje promovišu poeziju - kritika, univerzitet i mediji, a da bi nagrade trebalo da budu najpozudanije i najmoralnije merilo.

Direktorka Fondacije Hemofarm, koja je pokrovitelj nagrade od njenog ustanovljivanja, Suzana Đorđević je navela da je Vasko Popa obeležio antologiju srpske poezije i bio uzor brojnim piscima kao što je i ovogodišnji laureat.

Prema njenim rečima "Vasko Popa" je nagrada koja motiviše i inspiriše mlade pesnike.

Ona je dodala da Fondacija Hemofarm 22 godine podržava projekte iz oblasti kulture i da će nastaviti da ohrabruje mlade pesnike.

Nagrada "Vasko Popa" ustanovljena je 1995. godinena inicijativu Udruženja građana Vršac lepa varoš i Agencije Đorđević u želji da se očuva uspomena na velikana srpske poezije.

Ostalo

Zlatna kolajna za monodramu Slobodanu Beštiću

Zlatnu kolajnu "Maja Dimitrijević" za najbolju monodramu dobio je Slobodan Beštić za predstavu "Moje nagrade" u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Kulturnog centra Pančevo, saopštili su organizatori 40. Međunarodnog festivala monodrame i pantomime.

Ostalo ponedeljak 29.06. 16:24 Komentara: 1

Završeni "Bucini dani"

Priznanje "Zlatno zrno" za najbolje glumačko ostvarenje festivala "Bucini dani 2015" dodeljeno je Borisu Komneniću, prvaku drame Narodnog pozorišta iz Beograda.

Ostalo ponedeljak 29.06. 13:22 Komentara: 3

Zidna slika Raula Goldonija ponovo pred publikom MIJ-a

Zidna slika "Život, stradanja i borba naroda na području kraja predsednika Josipa Broza Tita, od srednjeg veka do oslobođenja" , Raula Goldonija, koja je nastala 1963. godine na zidu prvog sprata objekta Muzej 25. maj, u subotu 4. jula nakon 19 godina ponovo će biti otkrivena i dostupna za razgledanje posetiocima Muzeja istorije Jugoslavije.

Ostalo ponedeljak 29.06. 13:22 Komentara: 0

Exit danas slavi 15. rođendan

Na današnji dan, 29. juna 2000. godine, pokrenut je festival Exit kao deo studentskog protesta, a sredstvo komunikacije su bili muzika, film, pozorište, performansi, izložbe, predavanje i debate.

Ostalo ponedeljak 29.06. 11:37 Komentara: 33
strana 1 od 41 idi na stranu