Jovanu Zivlaku uručena nagrada "Vasko Popa"

Pesniku Jovanu Zivlaku danas je u Gradskoj kući u Vrašcu uručena nagrada "Vasko Popa" za zbirku pesama "Pod oblacima" u izdanju Adrese.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu, koja se dodeljuje na rođendan Vaska Pope, doneo žiri koji je radio u sastavu: predsednik Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov.

Pesničko delo Zivlaka već dugo godina opstaje na našem kulturnom obzorju kao estetički i etički korektiv, rekao je danas član žirija Dragan Jovanović Danilov.

Zivlak je neko ko zna da ore u više brazdi, naveo je Danilov i istakao da je reč o pesniku, esejisti, prevodiocu, uredniku i izdavaču koji je među prvima objavio mnoge značajne filozofe.

Danilov je dodao da ovogodišnji laureat ima kulturološku imaginaciju iza koje stoji jedno temeljno obrazovanje koje medjutim nije presudno u njegovom radu. Presudno je upućenost na telesno, na stvarnost, dodao je on i napomenuo da u Zivlakovom pesništvu nema velikih revolucija već jedna pozitivna tihost.

Prema njegovim rečima, Zivlak je autor pesama koje ga direktno spajaju sa Vaskom Popom a uticao je na formiranje mnogih generacija kako čitalaca tako i pisaca i kritičara.

Ovogodišnji laureat rekao je da je nagrada "Vasko Popa" za njega poseban događaj - neka vrsta rituala uvođenja u prostor pažnje i afirmacije.

Zivlak je dodao da je ova nagrada posebna jer je uspela da izgradi jednu vrstu ugleda koji nosi izvestan kapital i koji dobitnike poreporučuje čitaocima i kulturnoj javnosti.

Ovo je jedna od retkih nagrada koja ima karakter i koja može da bude, a mislim i da jeste, najznačajnija nagrada za poeziju, rekao je Zivlak i dodao da je, prema njegovom mišljenju, nagrada "Vasko Popa" mera koja ustanovljava poredak u savremenoj poeziji.

Zivlak je dodao i da postoji nekoliko institucija koje promovišu poeziju - kritika, univerzitet i mediji, a da bi nagrade trebalo da budu najpozudanije i najmoralnije merilo.

Direktorka Fondacije Hemofarm, koja je pokrovitelj nagrade od njenog ustanovljivanja, Suzana Đorđević je navela da je Vasko Popa obeležio antologiju srpske poezije i bio uzor brojnim piscima kao što je i ovogodišnji laureat.

Prema njenim rečima "Vasko Popa" je nagrada koja motiviše i inspiriše mlade pesnike.

Ona je dodala da Fondacija Hemofarm 22 godine podržava projekte iz oblasti kulture i da će nastaviti da ohrabruje mlade pesnike.

Nagrada "Vasko Popa" ustanovljena je 1995. godinena inicijativu Udruženja građana Vršac lepa varoš i Agencije Đorđević u želji da se očuva uspomena na velikana srpske poezije.

strana 1 od 41 idi na stranu