Završeni "Bucini dani"

Priznanje "Zlatno zrno" za najbolje glumačko ostvarenje festivala "Bucini dani 2015" dodeljeno je Borisu Komneniću, prvaku drame Narodnog pozorišta iz Beograda.

Izvor: Tanjug
Podeli

Komnenić je, kako je naveo žiri, rafiniranim sredstvima glumačkog majstora pružio osoben i autentičan doprinos tumačenju klasičnog komediografskog lika Jevrema Prokića u Nušićevom Narodnom poslaniku.

Festival "Bucini dani 2015" posvećen esejisti, pesniku i pozorišnom kritičaru Milosavu Buci Mirkoviću kasno sinoć je završen dodelom nagrada laureatima i izvođenjem u njihovu čas, predstave "Dragi moj lažljivče" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

"Zlatno zrno" za najbolju mušku ulogu dodeljeno je Đorđu Markoviću, za ulogu Žana u predstavi "Nosorog", Ežena Joneska u režiji Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Kikinde.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Biljani Jocić Savić za rolu majke u predstavi "Devetstopetnaesta - tragedija jednog naroda", po romanu Branislava Nušića u izvođenju Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Niša.

Najbolji mladi glumac ovog festival je Milan Nakov, koji je sa ulogom Fajtera u predstavi "Rađanje jednog zapisnika" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Pirota, oduševio publiku i žiri.

Saša Torlaković je kreirao lik vrhunske scenske kulture kojim se disciplinovano pokorava njegovo scensko telo i govor, sa ulogom Drenjine u predstavi "Mnogo vike ni oko čega", u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, i zato osvojio "Zlatno zrno" za glumačku bravuru festivala.

Žiri predvođen Mirom Banjac nagradu za produkciju odnosno koprodukciju dodelio pozorišnoj predstavi "Devetstopetnaesta-tragedija jednog naroda" u izvođenju združenog ansambla i koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta iz Niša i Centra za kulturu iz Loznice,

Drugi po redu Festival počeo je 23. juna a obuhvatio je i niz pratećih sadržaja - okrugle stolove, pesničke večeri, izložbe...

Opština Aleksandrovac, Turistička organizacija i Centar za kulturu, su bili organizatori festivala tokom koga su nastupila pozorišta iz Kikinde, Kruševca, Beograda, Pirota i Sombora.

Ostalo

Zlatna kolajna za monodramu Slobodanu Beštiću

Zlatnu kolajnu "Maja Dimitrijević" za najbolju monodramu dobio je Slobodan Beštić za predstavu "Moje nagrade" u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Kulturnog centra Pančevo, saopštili su organizatori 40. Međunarodnog festivala monodrame i pantomime.

Ostalo ponedeljak 29.06. 16:24 Komentara: 1

Zidna slika Raula Goldonija ponovo pred publikom MIJ-a

Zidna slika "Život, stradanja i borba naroda na području kraja predsednika Josipa Broza Tita, od srednjeg veka do oslobođenja" , Raula Goldonija, koja je nastala 1963. godine na zidu prvog sprata objekta Muzej 25. maj, u subotu 4. jula nakon 19 godina ponovo će biti otkrivena i dostupna za razgledanje posetiocima Muzeja istorije Jugoslavije.

Ostalo ponedeljak 29.06. 13:22 Komentara: 0

Exit danas slavi 15. rođendan

Na današnji dan, 29. juna 2000. godine, pokrenut je festival Exit kao deo studentskog protesta, a sredstvo komunikacije su bili muzika, film, pozorište, performansi, izložbe, predavanje i debate.

Ostalo ponedeljak 29.06. 11:37 Komentara: 33
strana 1 od 41 idi na stranu