Jubilarni 40. Festival monodrame i pantomime

Jubilarni 40. Međunarodni festival monodrame i pantomime svečano će otvoriti dramski pisac, akademik Dušan Kovačević 25. juna na sceni Pozorišta lutaka Pinokio, mada su programi festivala već počeli, istakli su danas organizatori mainfestacije čiji je osnivač Opština Zemun.

Izvor: Tanjug
Podeli

Selektor dr Milovan Zdravković je od velikog broja prijava iz zemlje i inostranstva u takmičarski program uvrstio 11 monodrama, tri pantomime i četiri stend ap nastupa, rečeno je na konferenciji za novinare u zemunskoj "Skali".

Danas i sutra u stend ap programu u Kulturno-sportskom centru Pinki nastupaju Domagoj Pintarić (Hrvatska), Filip Andonik (BiH), Pedja Bajović (Jugoslavija) i Vladimir Cvejić (Srbija).

U selekciji monodrama učestvuju Dušanka Stojanović Glid "Kabul / Kućevna", Ana Maljević "Kobne laži", Slobodan Beštić "Moje nagrade", Anka Gaćeša "Moj život", Vanja Milačić "Gledanje", Vesna Stanković "Milunka", Biljana DJurović "Nadežda Petrović" i Mirjana DJurdjević "Čučuk Stana".

Sa monodramama će učestvovati i Gera Sander (Izrael) "Konačno, kraj!" i Tina Milivojević (Kanada) "Village".

U programu pantomime nastupiće Albena, Aleks i Saša Kojčev (Bugarska) sa predstavom "Bugarski klovnovi", Aram Kojohan (Jermenija) - "Duša stolice" i Predrag Radovančević (Srbija) - "Transpersona".

U pratećem programu već je predstavljena monografija povodom 40 godina Festivala monodrame i pantomime, koju je priredio teatrolog Radomir Putnik, održana je tradicionalna šahovska simultanka učesnika festivala sa velemajstorom Alisom Marić, a na zemunskom keju priredjen je performans "Budjenje festsivala".

Narednih dana u pozorištu Pinokio biće otvorena izložba lutaka, a za 28. jun najavljena je promocija knjige Zijaha Sokolovića "Glumac je… glumac je… glumac" u restoranu "Stara carinarnica".

Na čelu ovogodišnjeg Saveta Festivala nalazi se glumac Predrag Miletić, a članovi su: Radomir Putnik, Rada Đuričin, Igor Bojović, Rastko Janković, Stevan Rodić i Vanja Stanivuk. Direktor Festivala je Borislav Balać.

Ostalo

Zlatna kolajna za monodramu Slobodanu Beštiću

Zlatnu kolajnu "Maja Dimitrijević" za najbolju monodramu dobio je Slobodan Beštić za predstavu "Moje nagrade" u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Kulturnog centra Pančevo, saopštili su organizatori 40. Međunarodnog festivala monodrame i pantomime.

Ostalo ponedeljak 29.06. 16:24 Komentara: 1

Završeni "Bucini dani"

Priznanje "Zlatno zrno" za najbolje glumačko ostvarenje festivala "Bucini dani 2015" dodeljeno je Borisu Komneniću, prvaku drame Narodnog pozorišta iz Beograda.

Ostalo ponedeljak 29.06. 13:22 Komentara: 3

Zidna slika Raula Goldonija ponovo pred publikom MIJ-a

Zidna slika "Život, stradanja i borba naroda na području kraja predsednika Josipa Broza Tita, od srednjeg veka do oslobođenja" , Raula Goldonija, koja je nastala 1963. godine na zidu prvog sprata objekta Muzej 25. maj, u subotu 4. jula nakon 19 godina ponovo će biti otkrivena i dostupna za razgledanje posetiocima Muzeja istorije Jugoslavije.

Ostalo ponedeljak 29.06. 13:22 Komentara: 0

Exit danas slavi 15. rođendan

Na današnji dan, 29. juna 2000. godine, pokrenut je festival Exit kao deo studentskog protesta, a sredstvo komunikacije su bili muzika, film, pozorište, performansi, izložbe, predavanje i debate.

Ostalo ponedeljak 29.06. 11:37 Komentara: 33
strana 1 od 41 idi na stranu