Toronto: Izložba o poplavama u Srbiji

Izložba fotografija i video instalacija "Udavljeni grad" o prosslogodissnjim poplavama u Srbiji, otvorena je u Galeriji Srpske nacionalne akademije u Torontu.

Izvor: Beta
Podeli

Izložbu je otvorio ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu. Izložene su 34 fotografije poplavljenog Obrenovca, a njihovi autori su građani tog grada: Vesna Aleksić, Miroslav Bogdanović, Jasmina Prodanović (kustos postavke izložbe u Srbiji), Mara Stamatovski, Julijana Tišma i Predrag Vukosavljević.

Jedan od autora fotografija, organizator i kustos izložbe i kustos galerije SNA je i akademska umetnica, slikarka i vajarka Ljiljana Otašević, rođena Obrenovčanka koja već dve decenije živi u Torontu.

"Izložba je način da se naši iseljenici koji su poplavljenima u matici pružili nesebičnu novčanu i materijalnu pomoć autentičnim snimcima sa lica mesta još bolje upoznaju sa razmerama prirodnenepogode koja je pre godinu dana zadesila Srbiju i Republiku Srpsku. Izložba je svedočanstvo o svim poplavljenim područjima, a Obrenovac, kao jedan od najviše pogođenih i oštećenih, ovekovečeni je simbol stradanja", izjavila je za Betu Ljiljana Otašević.

"Izložba je i mala zahvalnost Kanadi i Kanađanima koji su takođe uputili pomoć, a deo je vrlo posećenog 'Skoša bank Kontakt fotografi' festivala (Scotiabank Contact Photography) koji se u Torontu održava pod poroviteljstvo te banke, jedne od najvećih u Kanadi", dodala je Otaševićeva.

Izložba"Udavljeni grad" traje do 31. maja, a 14. i 17. maja biće prikazan i 43-minutni dokumentarni film "Obrenovac 1003" Predraga Vukosavljevića i Miroslava Bogdanovića titlovan na engleski.

Broj 1003 je SMS broj na koji su građani iz regiona slali pomoć za poplavljeni Obrenovac. Režiser Vukosavljević autor je nekoliko dokumentarnih filmova i organizator filmskih radionica za decu.Njegov novi kratki film "Puč" selektovan je za ovogodišnji međunarodni festival kratkog metra u Valensiji.

Srpska nacionalna akademija u Torontu je jedna od najznaččajnijih iseljeničkih organizacija u dijaspori. Osnovana je 1981. godine, a cilj joj je očuvanja kulturne baštine, jezika i promocija kulturnih,istorijskih i drugih vrednosti i dostignuća matice i iseljeništva kako među doseljenicima tako i među rođenim Kanađanima.

Ostalo

Mikser bazar od 3. do 7. juna u Mikseru

Tokom predstojećeg Mikser festivala od 3. do 7. juna u Mikser Hausu biće održan Mikser bazar - tržnica, namenjena stvaraocima iz različitih oblasti na kojoj će se predstaviti selekcija najboljih učesnika Mikserovih tradicionalnih marketa: Design, Vintage, Food i Kids.

Ostalo subota 30.05. 15:30 Komentara: 0
strana 1 od 31 idi na stranu