Noć muzeja: Prolećna šetnja kroz neispričane priče

Dvanaesti put zaredom Noć muzeja probudiće Beograd tokom treće majske subote – 16. maja od 17 časova do sat iza ponoći najbolja zabava biće organizovana uz note kulture na više od 60 lokacija.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 08.05.2015.

10:11

Default images

Ovogodišnja Noć muzeja realizuje se uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a zemlja-partner manifestacije je Austrija, koja će na nekoliko mesta u gradu spojiti austrijsko i balkansko nasleđe sa najnovijim umetničkim tendencijama. Gosti Noći muzeja iz Austrije biće grupa Eintagsmuseum, koja će oživeti kultni beogradski klub „Akademija“ i pretvoriti ga u jedinstveni “Muzej na jedan dan”. Dva umetnika, jedan iz Austrije i jedan iz Srbije, u novoj zgradi Muzeju grada Beograda kroz izložbu „Tracks And Traces / Staze i tragovi“ dočaraće, svaki na svoj način, vizije doživljaja urbanih prostora.

Magični filmski poljupci očaraće u hramu najlepših uspomena zabeleženih na filmskoj traci! U Noći muzeja, Ingrid Bergman i Hemfri Bogart, čekaju posetioce u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, zdanju koje otvara svoja vrata i predstavlja legendarne poljupce koji su obeležili filmsku umetnost. Oni kojima romantika nije jača strana moraće dobro da se potrude da odole ostalim filmskim iskušenjima kao što su prilika da sami obrade filmsku traku, razviju negative i pozitive, isprobaju rasvetu ili projektovanje filmova.

Lik i delo Nikole Tesle obasjaće i ovu Noć muzeja, pa će tako u muzeju posvećenom našem velikom naučniku i inovatoru te večeri biti otvorena izložba „Moji izumi“. Ona će Teslinu genijalnost predstaviti kroz štampane medije – Teslinu biografiju koja predstavlja najvažnije delo njegovog opusa, kao i brojne stručne i popularne članke koje je objavljivao tokom 1919. godine. Biće izloženi i do sada neobjavljeni Teslini tekstovi o Prvom svetskom ratu, kao i prepiske našeg genija sa glavnim urednikom i izdavačem kultnog časopisa „Elektrikal eksperimenter“.

Muzej nauke i tehnike u saradnji sa studentima Fakulteta primenjenih umetnosti dokazaće vam da umetnost i nauka, ruku pod ruku, mogu zajedno da učine svet lepšim mestom za život. Tako posetioce u novootvorenoj Galeriji Aleksandar Despić očekuje raj zvani industrijski dizajn, dok će u Naučnom centru eksponati oživeti na jednu noć i zajedno sa posetiocima proveravati vekovima stare naučne istine i zakone.

Premijerno u Noći muzeja svoja vrata otvoriće i prvi privatni, porodični muzej u Srbiji – Dom Jevrema Grujića. Uz bogatu kolekciju umetničkih dela, poput slika Paje Jovanovića ili Uroša Predića, ovo zdanje sagrađeno 1896. godine za istaknutog državnika i kolekcionara, čuva i pušku Hajduk Veljka Petrovića ali i najstariju sačuvanu venčanicu u Srbiji... Decenijama kasnije na tom mestu je otvorena kultna „Diskoteka kod Laze“, prva diskoteka na Balkanu, u kojoj su plesali Alen Delon, Mariza Berenson i Omar Šarif, a koja će oživeti na jedno veče, upravo 16. maja.
Kuća legata u Noći muzeja predstaviće Milenka Šerbana, velikana koji je na jedinstven način doprineo razvoju srpske moderne umetnosti. Ove godine manifestaciji se prvi put pridružuje i Legat Petra Lubarde, nedavno otvoreno zdanje na Dedinju, koje je do pre svega nekoliko godina pod talozima prašine krilo umetnička dela i uspomene na čuvenog slikara. Sada, u novom ruhu, ovaj legat otkriva sve svoje tajne i izvlači na svetlost sav trud uložen u njegovo oživljavanje.

Dvorski kompleks na Dedinju, jedna od omiljenih lokacija Beograđanki i Beograđana, i ove godine će otvoriti svoja vrata i posetioce povesti na putovanje kroz decenije i vekove za nama. Izložba fotografija „Nemi svedok epohe“ dočaraće kako su izgledali današnji prostori u vreme Kralja Aleksandra, Kralja Petra II, Tita pa i Miloševića. Osim toga, izložba „General Mihailović – prvi borac za slobodu u okupiranoj Evropi“ upoznaće publiku sa životom i radom generala Dragoljuba Draže Mihailovića kroz jedinstveni izbor iz bogate arhivske građe.

Nedaleko odatle, u parku senjačkog Fakulteta likovnih umetnosti, biće izloženo vajarsko blago Srbije za koje malo ko zna! Sticajem čudnih okolnosti, tridestih godina prošlog veka u Beograd je kao deo privatne kolekcije porodice Veljković dospela značajna kolekcija skulptura! Nastale u Francuskoj i Italiji krajem XIX veka, one predstavljaju najpreciznije replike vrhunskih vajara poput Mikelanđelovog Mojsija i Dijane.

Muzej afričke umetnosti približiće posetiocima 12. Noći muzeja tajanstveni kontinent kroz neverovatne murale koje kreiraju umetnici naroda Igbo, Gurunsi, Ndebele i Basoto. Svi zainteresovani upoznaće se sa tradicijom oslikavanja zidova kuća, a na kraju ovog putovanja u nepoznato posetioce očekuje koncert grupe Shira u'tfila.

Pokazujući kako se muzeji kriju i na najneobičnijim lokacijama, ponekad na mestima i u zdanjima pored kojih svakodnevno prolazimo, Noć muzeja ove godine, na jednu noć, omiljenu beogradsku pijacu Zeleni venac pretvara u muzej na otvorenom. Stotine godina običaja najvećih gradskih pijaca oživeće pred posetiocima dok budu pazarili na mericu ili na kantar, uz ćaskanje o omiljenim delikatesima sa brojnim poznatim ličnostima.

Sa pogledom u budućnost i negovanjem muzejske publike na umu, dvanaesta Noć muzeja predstavlja posebnu Dečju turu sa sadržajima namenjenim najmlađim posetiocima, među kojima se mnogi prvi put te večeri sreću sa muzejima. Paviljon Cvijeta Zuzorić biće pretvoren u Dečji paviljon, centar dešavanja sa ludom čajankom iz „Alise u zemlji čuda“ i predstavljanjem nesvakidašnjih običaja vezanih za Bele poklade. Malo pozorište „Duško Radović“ provešće mališane iza svojih kulisa, Beogradska filharmonija i Zadužbina Ilije M. Kolarca upoznaće ih sa muzikom na posve nov način, a tu su i brojne radionice namenje mališanima i njihovim pratiocima, na čak 12 lokacija.

U saradnji sa Ustanovom kulture „Parobrod“ i najstarijom autentičnom beogradskom parfimerijom „Sava“ ovog maja Beograd će mirisati na parfem koji je inspirisan sa Noći muzeja pod nazivom „Beogradska noć“. „Parobrod“ će te večeri ugostiti i Foto Muzej, nezaobilaznu lokaciju za sve ljubitelje fotografije, uspomena i zanimljivih svedočanstava istorije. Muzej nauke i tehnike - Muzej srpskog lekarskog društva vratiće nas u kobni maj 1903. godine, sa postavkom ispletenom oko metaka koji su promenili tok srpske istorije kada su davnih prolećnih dana pogodili kneza Mihaila, a pola veka kasnije i kralja Aleksandra i kraljicu Dragu.
O vrućim prolećnim temama inspirisanim „Crvenim banom“ biće reči u Vukovoj zadužbini, gde će moći da se vidi i prvo izdanje te knjige. Samo u Noći muzeja za posetioce će biti otvorena Doktorova kula, prva psihijatrijska bolnica na Balkanu, koja je nekada nosila naziv „Dom za s’uma sišavše“. Manifestaciji se ove godine pridružuje i Zoološki vrt grada Beograda koji se sa najmlađim ljubiteljima životinja i muzeja druži u Bebi Zoo vrtu.

Ulaznice za dvanaestu Noć muzeja već su u prodaji, po pretprodajnoj ceni od 400 RSD dok će na dan manifestacije karta koštati 450 RSD. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu.

Uz veliku podršku Direkcije za javni prevoz grada Beograda, ulaznica će na dan manifestacije važiti kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16 do 24h. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima: na Trgu republike 5, TC Ušće, blagajni Doma omladine, Knižari Delfi SKC ali i na ostalim mestima u Beogradu i celoj Srbiji. Ove godine, karta Noći muzeja donosi popuste pri kupovini određenih brendova u Ušće TC, u periodu od 17. do 19.maja.

Kanal Viasat History je sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već šest godina. Ovaj kanal, zajedno sa 66 satelitskih i 34 zemaljskih TV kanala pripada švedskoj kompaniji MTG (Modern Times Group) čiji su kanali dostupni u preko 140 zemalja sveta. MTG je međunarodna kompanija koja se bavi industrijom zabave, odnosno proizvodnom, kupovinom i prikazivanjem zabavnih sadržaja. Pored kanala Viasat History, ova kompanija je prisutna na našem tržištu i sa sledećim kanalima: TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature, Viasat History HD, Viasat Nature HD i Trace (Sport Stars, Urban, Toca, Tropica i Africa).

Deveti put za redom prijatelj Noći muzeja je Mobilna telefonija Srbije a već tradicionalni sponzori manifestacije su IDEA, koja je u okviru društveno odgovorne kampanje “Beograd, grad dobrih IDEA” tradicionalno dala podršku Noći muzeja, kao i Coca-Cola, Alpha banka i Grafix.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: