Nadeždi Petrović reljef u Domu vojske Srbije

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić otkrio je danas u Domu vojske Srbije spomen obeležje slikarki Nadeždi Petrović, povodom 100. godišnjice smrti te umetnice, heroine i dobrovoljne ratne bolničarke.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.04.2015.

18:43

Default images
Nadežda Petroviæ, autoportret

Kostić je na ceremoniji rekao da se slikarka Nadežda Petrović, odlučila na radikalan prekid svog životnog i stvaralačkog puta da bi se zbog lojalnosti narodu kojem pripada, umesto da bude deo onog najboljeg što je kultura Evrope tog doba imala.

"Otkrivanjem spomen obeležja slikarki Nadeždi Petrović otkrivamo kakvi smo mogli da budemo, da smo bili bolji nego što jesmo", rekao je Kostić i podsetivši da se umetnica na vrhuncu stvaralaštva vratila iz Pariza kako bi se priključila srpskim ratnicima u balkanskim ratovima.

On je rekao da je Nadežda Petrović za sobom ostavila slikarsko delo koje stoji jedinstveno i potpuno zasebno, i da je bila deo srpskih intelektualaca koji se nisu stideli i odrekli svog naroda iako za života nije bila preterano priznata u toj sredini.

"Uzbudljive su biografije naših veličina poput Nadežde Petrović, koje vibriraju između umetničkih ateljea i salona evropskih metropola, frivolnosti bezbrižnijeg života gde se glavni sukobi vode u ratovima boja i oblika, i povratka u maticu", rekao je Kostić.

Reljef sa likom Nadežde Petrović izradio je Mirko Mrkić Ostroški, a povodom 100. godišnjice njene smrti dramska umetnica Biljana Đurović izvela je monodramu "Nadežda Petrović" u režiji Božidara Đurovića.

Kako je najavljeno, u Domu vojske Srbije do kraja godine biće postavljeno spomen obeležje pesniku Vladislavu Petkoviću Disu, Stanislavu Biničkom, igumanu Pajsiju i đakonu Avakumu, generalu Jovanu Dragaševiću i Koči Popoviću.

Jedna od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka Nadežda Petrović rođena je u Čačku 1873. godine, a preminula od pegavog tifusa 1915. u valjevskoj ratnoj bolnici, gde je radila kao dobrovoljna bolničarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: