Svetski dan igre uz baletske zvezde i viteza Don Kihota

Baletskom predstavom iz produkcije Narodnog pozorišta o vitezu lutalici Don Kihotu sa svetskim zvezdama primabalerinom Nacionalnog baleta iz Amsterdama Anom Cigankovom i prvakom Kraljevskog baleta iz Londona Metjuom Goldingom, večeras je u Sava Centru obeležen Svetski dan igre.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.04.2015.

22:39

Default images
Don Kihot

Prvi put pred baletskom publikom u Beogradu, Cigankova i Golding oduševili su vrhunskom igrom u popularnom Minkusovom baletu, nastalom po istoimenom romanu Miguela de Servantesa, omiljenom publici širom sveta ali i ovim izvanrednim igračima.

Razigrana, virtuozna Cigankova kao Kitri, kći krčmara, zaljubljena u siromašnog berberina Bazila, koga je snažno tumačio Golding, njen partner u igri i životu već pet godina, darovali su beogradskoj publici pravi praznik igre, pun radosti i smeha.

Cigankova i Golding vezani su za balet "Don Kihot' posebnim vezama, tu su prvi put nastupili kao partneri i to je predstava koju su najviše igrali u raznim postavkama.

Balet "Don Kihot" premijerno je obnovljen u Narodnom pozorištu 2007.godine u postavci čuvenog ruskog igrača i koreografa Vladimira Vasiljeva čija je karijera takođe neraskidivo vezana za ovaj balet u kome je debitovao 1962.godine i nakon toga ostvario više od 40 prvih uloga na scenama Boljšoj teatra i drugih prestižnih pozorišta širom sveta.

Svoju verziju "Don Kihota" Vasiljev je postavio u Moskvi, Njujorku, Tokiju, Napulju, Rio de Ženeiru i Beogradu 2007.godine.

U večerašnjoj predstavi pored proslavljenog baletskog para kao solisti nastupili su Goran Stanić kao Don Kihot, Miloš Kecman kao Sančo Pansa, Miloš Marijan kao Espada, Milica Jevrić Drndarević u ulozi Mercedes, Denis Kasatkin Lorenca, Aleksandar Ilić u ulozi Gamaša a Milja Đurić i Nelka Lazović su igrale drugarice.

U predstavi je učestvovao celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta, Orkestar u najvećem sastavu koji je predvodila Vesna Šouc. Kostime je kreirala Olga Mrđenović, a dekor Boris Maksimović.

U Beogradu je "Don Kihota" prvi put izveo Balet Narodnog pozoršta 1931. godine. Obnovljene premijere izvedene su 1973., 1988. i 2007.godine. Deo "gvozdenog" repertoara najvećih baletskih kompanija sveta "Don Kihot" je postao kriterijum za kvalitet i važi da kompanija koja može da igra ovaj balet, može da igra sve balete.

Cigankova je igrala Kitri u raznim postavkama, poslednji put u januaru u Kovent Gardenu u Londonu. Rođena je u Novosibirsku u Rusiji u porodici muzičara. Počela je karijeru veoma rano, sa 16 godina po završetku baletske škole. Nakon debija u "Labudovom jezeru" u rodnom gradu pozvana je u Boljšoj teatar u Moskvi gde je ubrzo promovisana u solistkinju.

Šest godina pedagog joj je bila čuvena ruska balerina Raisa Stručkova. Iako je proputovala pola sveta sa Boljšoj teatrom 2004. godine odlučila je da se dalje razvija, odlazi u Budimpeštu gde postaje primabalerina u Nacionalnom baletu Mađarske.

Tri godine kasnije, 2007.godine postaje primabalerina Nacionalnog baleta u Amsterdamu (Dutć National Ballet) i ravnopravno nastupa u obe kompanije.

Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Mađarskom nacionalnom baletu, Rimskoj operi, na Festivalu Nurejev sa Državnim baletom Tatarstana.

Njen partner Golding je prvak Kraljevskog baleta u Londonu i stalni gost Nacionalnog baleta u Amsterdamu (Dutć National Ballet). Rođen je u Kanadi, a pohađao je i školu pri Kraljevskom baletu Vinipeg, kao i Baletsku akademiju u Vašingtonu. Diplomirao je u Baletskoj školi pri Kraljevskom baletu u Londonu 2003. godine. Osvojio je "Youth America Grand Prix" i "Prix de Lausanne prize scholarship" 2002. godine.

Član čuvene kompanije ABT (American Ballet Theatre) u Njujorku postaje 2003.godine a 2009.godine prvak Nacionalnog baleta u Amsterdamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: