"Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" od 9. maja

Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", nova i prva koja je okupila sve muzeje u zemlji, počeće izložbom "Umetnost kao otpor fašizmu" 9. maja u Muzeju 25. maj.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2015.

16:00

Default images
Foto: Petar Miloševiæ/Wikimedia

Manifestacija je organizovana na temu "Heroji kulturne baštine" koja nije bila obavezujuća. Trajaće do 18. maja i u njoj će učestvovati 64 muzeja i srodne institucije iz 37 gradova Srbije na 110 lokacija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Etnografskom muzeju.

U periodu trajanja manifestacije, muzejska zajednica obeležava nekoliko značajnih datuma, među kojima su Međunarodni dan muzeja (18. maj), 11. Evropska noć muzeja (16. maj) dok Narodni muzej u Beogradu 10. maja obeležava 170 godina od osnivanja.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je rekao da to predstavlja do sada najveću akciju koju su muzeji kao institucije, kao struka, uspeli sami da organizuju i dodao da će ulaz u sve muzeje i sve sadržaje biti bespatan.

"Mi ćemo razgovarati i o tome da se ustanovi jedan dan u mesecu kada će svi muzeji u Srbiji biti besplatni za posetioce", najavio je Tasovac.

On je dodao i da je u utorak postignut dogovor s Telekomom Srbija i da se počinje s projektom uvođenja besplatnog bežičnog interneta za posetioce muzeja.

"Naša obaveza će biti da tog određenog dana u mesecu javnost obavestimo koji su muzeji u međuvremenu omogućili i tu beneficiju za publiku, jer sve to radimo za ljude kako bi mogli da uživaju u onome što je najveće kulturno blago koje je pohranjeno u muzejima", istakao je ministar.

Takođe, on je napomenuo da bi bilo dobro kada bi građani Srbije putem društvenih mreža dali svoje mišljenje o tome kako muzej treba da izgleda u njihovom gradu.

Tasovac je primetio da bi verovatno svi bili prilično skeptični da je ovakva manifestacija bila najavljena pre deset meseci.

"Ne zaboravite da je dostupnost sadržaja jedan od osnovnih ciljeva koji imamo i da sam vam to tada rekao pretpostavljam da biste bili prilično skeptični", napomenuo je ministar.

Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković istakla je da je manifestacija ekskluzivna iz tri razloga, jer u terminu od 9. do 18. maja ima više značajnih godišnjica: 60 godina od formiranja nove Evrope, 70 godina od završetka Drugog svetkog rata i Svetski dan muzeja koji se obeležava 18. maja.

"Ova manifestacija u potpunosti pripada svim muzealcima sveta, pa i muzealcima i kustosima u Srbiji", napomenula je ona.

Drugi razlog za ekskluzivnost je sadržaj programa koji organizuju, broj institucija i lokacija, a treći je taj što su se prvi put u Srbiji direktori nacionalnih ustanova kulture okupili uz saradnju i podršku strukovnih udruženja Muzejskog društva Srbije i Nacionalnog komiteta IKOM-a napravili ovu manifestaciju.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković rekla je da je čast predstaviti prvu organizovanu muzejsku akciju kojom žele da pokažu kako muzeji mogu da rade zajedno, da zajednički osmisle programe, da se dopunjuju.

Ona je dodala i da žele publiku da upoznaju kakve su to majske svečanosti vezane za muzeje od izuzetnog značaja za našu kulturu.

"Sve nas u ovom trenutku objedinjuje jedan važan momenat, a to je besplatan ulaz čime želimo da svim građanima zemlje kulturne sadržaje učinimo dostupnim", napomenula je Borić Breškovićeva i dodala da na taj način žele da pojačaju ulogu muzeja i da pokažu i dokažu koliko su muzeji sposobni i koliko mogućnosti imaju da zajednički deluju.

Rukovoditeljka organizacionog tima manifestacije Biljana Đorđević izrazila je veliko zadovoljstvo što je primetila veliki entuzijazam među muzealcima i zadovoljstvo pošto je manifestacija pokrenuta.

"Činjenica je da ona neće trajati samo jedan dan ili jednu noć, već 10 dana i omogućava muzejima da predstave šta je to što oni i inače rade tokom cele godine, a te aktivnosti će biti koncentrisane na vreme trajanja manifestacije", istakla je ona.

Tasovac je ovom prilikom podsetio da su u toku radovi na Muzeju savremene umetnosti i na Narodnom muzeju u Beogradu, da su zavšene dve faze rekonstrukcije u Muzeju nauke i tehnike, da su uređeni depoi u Galeriji Matice srpske, kao i da je završena rekonstrukcija Muzeja Vuka i Dositeja.

Ministar je podsetio i da je je prvi put u Srbiji izložen nedostajući 166. list Miroslavljevog jevanđelja, kao i da je u tom periodu prvi put posle 2000. realizovan otkup za dela savremene umetnosti koja se sada nalaze u muzejima širom Srbije.

On je podsetio da će 7. maja biti otvoren Paviljon Srbije na Venecijanskom bijenalu i dodao da će Srbija tamo imati sjajnu prezentaciju.

U okviru manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" biće realizovan niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, javnih razgovora i drugih sadržaja.

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Skupštine Grada Beograda. Posebno je značajna i podrška koju je manifestaciji pružila Delegacija EU u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: