Obnovljen Muzej nauke i tehnike

Rekonstrukcija Muzeja nauke i tehnike u Beogradu završena je za četiri meseca, a radovi su koštali 20 miliona dinara, rekla je danas direktorka tog muzeja Sonja Zimonić.

Izvor: Beta
Podeli

Nakon obilaska muzeja Zimonićeva je novinarima rekla da su od 25. decembra završena tri projekta i da je sve urađeno zahvaljujući Ministarstvu kulture. Ona je rekla da je završena rekonstrukcija fasade muzeja, kao i da je u zgradi otvorena jedna galerija za povremene tematske izložbe.

"Ta nova nova galerija nosiće naziv po osnovaču i idejnom tvorcu muzeja, akademiku Aleksandru Despiću", rekla je direktorka muzeja. "U toku je rad na dodatnom bunaru za sistem grejanja i hlađenja putem obnovljive energije termalnih voda. To je treća faza radova, koja je u toku", rekla je ona.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac najavio je nakon obilaska muzeja da će tokom maja u Vrnjačkoj banji biti otvorena stalna postavka ovog muzeja. On je precizirao da će na taj način i Vrnjačka banja imati svoj Muzej nauke i tehnike.

Ministar je rekao da je Ministarstvo uradilo ono što je najavljivalo i da nije reč samo o rekonstrukciji dva centralna muzeja (Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti) već o rekonstrukciji "celog muzejskog života".

"Mogu da vam najavim da ćemo 10. maja, na Dan Narodnog muzeja u Beogradu zajedno obići unutrašnje radove u muzeju, posle čega ćemo otići do galerije Matice srpske, gde će biti održana reprezentativna izložba povodom dana muzeja", najavio je Tasovac.

Ministar kulture danas je iskoristio priliku da zasvira na jednom od klavira iz depoa Muzeja nauke i tehnike. "Definitivno mu je potrebno štimovanje", rekao je nakon toga Tasovac.

Muzej nauke i tehnike nalazi se u nekadašnjoj termoelektrani na Dorćolu iz 1927. koja je veoma kratko služila za proizvodnju električne energije. Zgrada je bila podignuta na mestu gde se već nalazila prva TE u Srbiji iz 1893. godine.

.

Ostalo

Svetski dan igre uz baletske zvezde i viteza Don Kihota

Baletskom predstavom iz produkcije Narodnog pozorišta o vitezu lutalici Don Kihotu sa svetskim zvezdama primabalerinom Nacionalnog baleta iz Amsterdama Anom Cigankovom i prvakom Kraljevskog baleta iz Londona Metjuom Goldingom, večeras je u Sava Centru obeležen Svetski dan igre.

Ostalo sreda 29.04. 22:39 Komentara: 1
strana 1 od 27 idi na stranu