Mihalkov: "Mi smo rođaci i moramo se držati zajedno"

Ruskom reditelju Nikiti Mihalkovu danas je, u Skupštine Beograda, uručena Povelja počasnog građanina srpske prestonice, uz poruku da od danas ima još jedan dom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Povelju počasnog građanina srpske prestonice, prvu koja je uručena jednom umetniku, uručili su gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik gradske Skupštine Nikola Nikodijević.

Mihalkov je zahvalio Srbiji, vlastima i umetnicima zato što se u teško vreme ne plaše da budu susedi i da budu s Rusijom, iako to povlači mnogo problema.

"Istina je sa nama i za nas", rekao je Mihalkov i istakao da u ovo teško vreme za sve, rođaci moraju biti zajedno, jer kako je kazao, ne možemo da računamo ni na koga drugog, no na sebe.

Mihalkov je, navodeći da mu je ovo prva titula počasnog građanina, rekao da mu se uvek činilo da je teško biti samo građanin, a kamoli počasni.

"Toliko osećanja imam za Srbiju i Srbe i smatram da nijedna nagrada ne može da zameni taj osećaj, sada ste na moje srce stavili pečat", rekao je Mihalkov.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je Beograd od danas ovekovečio svoje prijateljstvo sa velikim ruskim umetnikom, koji je zadužio ne samo Beograd, već i Evropu i svet.

"Želimo da vam ukažemo čast, jer ste puno toga uradili za afirmaciju Beograda i unapređenje saradnje dve zemlje. Obično je unapređenje saradnje na političarima, ali to što ste vi danas ovde za mene je velika čast", rekao je Mali.

On je naveo da je Mihalkov kroz svoje filmove pokazao slovenski duh i da on podstiče svoje gledaoce na analize i traženje smisla.

Mali je, najavljujući da će u junu biti potpisan sporazum između Beograda i Moskve, rekao da Beograd želi da ima još intenzivnije odnose sa ruskom prestoniciom u buduićnosti.

Navodeći da ne sumnja da će Mihalkov poneti najlepše uspomene iz Beograda, Mali mu je poručio da od danas ima još jedan dom.

Skupština grada je 25. februara usvojila odluku kojom su Mihalkov, austrijski pisac Peter Handke i norveški političar Torvald Stoltenberg izabrani za počasne građane Beograda.

Ovo zvanje se dodeljuje osobi koja je svojim radom, naučnim, umetničkim, političkim, humanitarnim i drugim oblicima delovanja, doprinela razvoju i ugledu Beograda, ostvarivanju i razvoju demokratije u Srbiji ili u svetu, očuvanju mira i napretku čovečanstva.

Do sada je dodeljeno 27 Povelja počasnog građanina Beograda, a poslednji kome je to priznanje uručeno je premijer Kine Li Kećjang, koji je u decembru boravio u Beogradu.

Na svečanoj sednici, uručene su i nagrade grada Beograda za 2014. godinu, koje se dodeljuju 12. put u 19 različitih oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu