Žikici Simiću nagrada Fondacije Tanja Petrović

Žikica Simić, publicista, autor i voditelj muzičkih emisija “Dole na uglu” na Radiju B92 i “Tajanstveni voz” na Studiju B, dobitnik je nagrade za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti za 2014. godinu koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, saopšteno je danas iz te fondacije.

Podeli

U moru prolaznih, komercijalnih sadržaja Žikica Simić je istrajao u tome što u medijima sve više nestaje i nedostaje a to je - autorstvo, navodi se u saopštenju.

“Punih trideset godina, koliko traje ‘Tajanstveni voz’, a nešto kraće ‘Dole na uglu’, njegov muzički izbor je prepoznatljiv, posvećen, bez kompromisa, bez podilaženja publici zarad slave i rejtinga i bez potrebe da se odmerava na medijskom tržištu. Upravo zbog toga je nezaobilazan za sve koji bi da o rok junacima i njihovoj muzici nešto saznaju ili da je samo, zajedno sa njim, slušaju”, stoji u obrazloženju.

Nagrada Žikici Simiću biće uručena u subotu 28. februara (12h) u Skupštini grada Beograda i sastoji od plakete i novčanog iznosa. Autor vizuelnog identiteta plakete je dizajner Borut Vild, a pokrovitelj novčane nagrade je Skupština grada Beograda.

Fondacija Tanja Petrović je osnovana pre godinu dana sa željom da se istaknu i podrže ličnosti koje izuzetnim zalaganjem doprinose afirmisanju kulture i umentosti u medijima. Tanja Petrović je kao dugogodišnji novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju. Preminula je prerano, 2013. godine, a nagrada se dodeljuje na njen rođendan 28. februara.

O nagradi je ove godine odlučio Upravni odbor Fondacije, a čine ga Antonela Riha, Tamara Pupovac, Vojka Pajkić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Katarina Španić Ostojić i Borut Vild i prošlogodišnji dobitnik Milan Vlajčić.

Žikica Simić rođen je 14. aprila 1950. u Rekovcu. Posle studija na Filozofskom fakultetu specijalizirao je medicinsku pshologiju na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Strast i poznavanje rok muzike dovele su ga do Radija Studio B. Paralelno sa poslom psihologa u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, 1979. godine počeo je da radi kao muzički saradnik najpopularnije beogradske radio stanice. Uz podršku tadašnjeg muzičkog urednika Slobe Konjovića, 1985. godine postaje autor emisije "Tajanstveni voz", koja traje punih trideset godina.

Radeći u Studiju B sarađivao je sa mladim novinarima redakcije "Ritam srca" koji su ga, prilikom osnivanja radija B92 pozvali da im se pridruži. U dogovoru sa tadašnjim muzičkim urednikom Gordanom Paunovićem 1994. godine je nastala emisija "Dole na uglu". Vrlo brzo, baš kao i "Tajanstveni voz" i ova emisija je postala kultna.

Dalje od dometa signala beogradskih radio stanica stizali su tekstovi Žikice Simića. Počeo je da ih piše uporedo sa radom na radiju i postao popularan autor među čitaocima širom bivše Jugoslavije. Objavljivao je u časopisima, nedeljnicima i dnevnim novinama: Ritam, Borba, Naša borba, X Zabava, Danas, Politika, Vreme, Reč, Gradac... Većina ovih tekstova sabrana je u knjizi "Električna zastava", koja od 2007. ima već drugo izdanje i čitana je van Srbije.

Žikici Simiću je kao student Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Ivan Andrijanić snimio dokumentarni film "Da li zaista postoji čovek koji se zove Žikica Simić".

.

Ostalo

strana 1 od 27 idi na stranu