Kolektivni ugovor za zaposlene u kulturi

Predstavnici Ministarstva kulture i informisanja Srbije i reprezentativni sindikati radnika u kulturi potpisali su danas poseban kolektivni ugovor za zaposlene u državnim, pokrajinskim i lokalnim ustanovama kulture, saopštilo je to ministarstvo.

Izvor: Beta
Podeli

Kolektivni ugovor biće primenjivan za zaposlene u svim ustanovama kulture u Srbiji, a obuhvata i odredbe koje u prethodnom periodu nisu bile regulisane kolektivnim ugovorom, uključujući i odgovarajuća rešenja za specifičnosti muzičko-scenskih delatnosti.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da je kolektivni ugovor, nastao u dijalogu i partnerskom odnosu države i sindikata, jedan od najvažnijih instrumenata zaštite prava zaposlenih i mehanizama za unapređenje uslova za obavljanje delatnosti u kulturi.

"Potpisivanje kolektivnog ugovora doprineće višem stepenu profesionalizacije i organizacione osposobljenosti, što je u skladu sa strateškim opredeljenjem ministarstva i preduzetim aktivnostima na jačanju institucija kulture", rekao je Tasovac.

Predstavnici reprezentativnih sindikata naglasili su da se potpisivanjem ugovora sa resornim ministrom, nakon višemesečnih pregovora, došlo do zaključka da je partnerska saradnja sindikata i ministarstva neophodan uslov za pozitivan rezultat.

Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u javnim ustanovama kulture potpisali su predsednici Samostalnog sindikata kulture Srbije, Granskog sindikata kulture i umetnosti Nezavisnost i Konfederacije slobodnih sindikata, navedeno je u saopštenju.

strana 1 od 28 idi na stranu