Vinčanske figure na aukciji u Britaniji

Vinčanska figurina iz vlasništva jednog nemačkog kolekcionara biće ponuđena na aukciji12. februara, pored još dve hiljade predmeta, objavila je kuća „Timeline Auctions” iz Brentvuda u Velikoj Britaniji, a njena početna cena iznosi oko dve stotine evra.

Izvor: M. Sretenović / Politika
Podeli

Na koji način umetnine završe na aukciji, ako se zna da bi aukcijske kuće najpre trebalo da predmet ponude muzejima na otkup, za Politiku komentariše kustos Nikola Kusovac.

U onlajn katalogu aukcijske kuće „Timeline Auctions” predstavljeno je devet predmeta iz Vinče koji će biti ponuđeni na predstojećoj od njih. Vrednost figura procenjena je na iznose od stotinak do čak hiljadu i više evra.

Prema njegovim rečima, muzej konkuriše za novac kod svoje nadležne institucije, a to po pravilu traje nekoliko meseci i aukcijske kuće nemaju strpljenja da ih sačekaju da otkupe ponuđeni predmet.

Vinčanske figure mogu lako da se pronađu, jer je naša teritorija bogata arheološkim nalazištima. Maltene gde god da udarite motikom pojavi se ili novac ili figurina, a njihov dalji život ne može da se kontroliše. Najviše predmeta može da se pronađe u okolini Požarevca. Onaj ko je pronašao predmet zna ko se u tom kraju bavi starinama. Predmet će prodati za „sitne pare”, a kupac onda predmet šalje van države i prodaje za veću cenu. Iz prakse znam da najviše gubimo na tom planu – kaže ovaj kustos.

Da figura sa britanske aukcije pripada vinčanskoj kulturi potvrđuje Duško Šljivar, arheolog iz Narodnog muzeja, koji ističe da je predmet morao da prođe procenu britanskih eksperata koju su utvrdili da je reč o originalu, da bi ga uvrstili u aukcijski katalog.

Vinčanska kultura pokriva veliku teritoriju, od Bosne i Hercegovine, Srbije do Bugarske i Rumunije, i ne mora da znači da je ova figura iz Srbije. Ranije je iz naše zemlje mogao da se iznese arheološki materijal, a danas to nije moguće u tolikoj meri kao osamdesetih i devedesetih godina, jer je na granicama oštrija kontrola – kaže Šljivar.

On, takođe, primećuje da u poslednje tri-četiri godine, oni koji na svom imanju pronađu neki predmet, donesu ga u Narodni muzej, jer znaju proceduru kada je reč o kulturnim dobrima. Šljivar podseća i da je u poznatoj kući „Christie’s” pre nekoliko godina bila na aukciji vinčanska figurina, koja je u Britaniju dospela iz Belgije ili Holandije.

Slaviša Perić, direktor Arheološkog instituta iz Beograda, kaže da je pomenutu vinčansku figuru neko morao da prošvercuje do nemačkog kolekcionara, jer legalno nije mogla da izađe iz zemlje.

Srbija je prepuna takozvanih ljubitelja starina koji ulažu po nekoliko desetina hiljada evra u detektore za zlato. U Srbiji je registrovano udruženje ljubitelja starina koji vrše arheološka iskopavanja, iako po zakonu to mogu da vrše samo zavodi, fakulteti, instituti i muzeji. Reč je o tragačima za blagom koji se predstavljaju kao čuvari kulturno-istorijskog nasleđa, i nelegalno kopaju po lokalitetima – ističe Perić.

Na livadu kod Ćuprije, kako dodaje, prošle godine je ušao čovek na bageru, a kada su stigle kolege iz Zavoda za zaštitu kulture iz Kragujevca, pokazao je člansku kartu tog udruženja.

Zemljišta na kojima se nalaze nalazišta u 90 odsto slučajeva su privatno vlasništvo, i arheološka iskopavanja se vrše uz nadoknadu vlasnicima.Na livadama koje su evidentirane kao kulturna dobra trebalo bi da postoji čuvar, ali mi nemamo čuvara ni u Vinči, a kamoli na nekim drugim lokalitetima, jer država za to nema sredstva – ističe Slaviša Perić.

On naglašava da su naši lokaliteti veoma ugroženi, i kao veliki korak vidi to što je na Viminacijumu uvedena 24-časovna zaštita. Na lokalitetu Drenovac kod Paraćina, gde je angažovan, svake godine nastanu jedna do dve manje rupe kao posledica divljih iskopavanja. Zato smatra da bi Ministarstvo kulture i MUP trebalo da pokrenu jaču inicijativu, budući da su kazne za ove ilegalne radnje simbolične.

Prošle godine, da podsetimo, u Narodnom muzeju održan je skup na kojem su predstavnici međunarodnih organizaciji (Interpola, Međunarodne carinske organizacije, Međunarodnog muzejskog veća) govorili o sprečavanju trgovine kulturnim dobrima radi unapređenja zaštite u ovoj oblasti.

I pored toga, poznato je i da se iskopine iz Srbije, prema Perićevim rečima, prodaju u Beču, gde na pijaci postoji tezga ilegalnih predmeta iz Srbije, Rumunije, Bugarske. Kod nas postoje i radionice falsifikata takvih predmeta i novčića. Policija u Ćupriji je, pre nekoliko godina, zaplenila desetak replika vinčanskih figurina izrađenih u njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu