Da li je Srbiji potrebna kultura?

U javnoj raspravi o predlogu izmena i dopuna zakona o kulturi iznesen je niz predloga, a Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je sve zainteresovane da svoje primedbe u pisanoj formi dostave do 15. decembra.

Izvor: Beta
Podeli

Najviše primedbi zakonodavcu do sada je upućeno zbog definicije kulturnih delatnosti, a ocenjeno je da su pojedine oblasti poput baleta i kinematografije izostavljene ili svrstane u široku definiciju, za razliku od cirkuskih artista i pantomimičara koji su precizno navedeni.

Član Nacionalnog saveta za kulturu Slobodan Vujović kritikovao je predlagače jer nisu uvažili većinu primedbi tog tela i izrazio bojazan da su javne rasprave organizovane samo kao formalnost, a ne kako bi se došlo do optimalnog zakonskog rešenja.

"Nacionalni savet za kulturu ne bi se složio sa mnogim stvarima koje sadrži sadašnji nacrt zakona", rekao je Vujović i dodao da bi o zakonu trebalo da se pitaju oni koji rade u kluturi i da birokratske strukture treba da uvaže zahteve Saveta.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović kritikovao je predlog o ukidanju nacionalnih priznanja koja su po njegovoj oceni neophodna i postoje u mnogim drugim zemljama, ali su u Srbiji zloupotrebljena i dodeljivana bez poštovanja osnovnih kriterijuma.

"To je posebno priznanje za vrhunski doprinos u kulturi ove države i ne sme biti ukinuto", rekao je Brajović i dodao da su nekim pojedincima nezasluženo dodeljena ta priznanja, jer su ih želeli kao stvar prestiža.

Brajović je rekao da bi u zakonu takodje morale biti jasno formulisane odredbe o očuvanju jezika i pisma, i složio se sa ocenom da zakon o kulturi mora biti formulisan prema potrebama onih koji rade za kulturu i od kulture žive.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović zatražio je da se zakonom posebno definiše oblast kinematografije i ocenio da su i drugi zakoni o kulturi problematični i da je možda trebalo prvo promeniti ostale, pa tek onda krovni zakon.

"Poštujući zakonsku regulativu dobili smo najvećeg tranzicionog gubitnika, 14 bioskopskih dvorana u epicentru Beograda", rekao je Zelenović i pozvao zakonodavce da budu pažljivi kada eliminišu iz zakona neke definicije koje se odnose na civilizacijske tekovine.

U raspravi je cenjeno da je nacrt izmena i dopuna zakona o kulturi u velikoj meri u suprotnosti sa odredbama zakona o kulturnim dobrima koji bi takodje trebalo da bude promenjen, kao i zakoni o kulturnom nasledju i drugim oblastima umetnosti i stvaralaštva.

Glumica Hana Selimović zatražila je da se u zakon posebna pažnja obrati na oblast očuvanja kulturnog nasledja, naročito u privatnoj svojini, i da se definišu obaveze i staraoca tih dobara.

U izmenama zakona o kulturi koje je izradila radna grupa Ministarstva kulture i informisanja, predloženo je ukidanje nacionalnih priznanja (penzija), a deo izmena odnosi se na regulisanje mogućnosti zapošljavanja u kulturi na odredjeno vreme do tri godine.

Predložene su izmene koje treba da poboljšaju proceduru dodele novca iz republičkog budžeta za odabrane programe, projekte i ostale sadržaje, kao i da reše proceduru funkcionisanja reprezentativnih udruženja, status samostalnih umetnika i stručnjaka u kulturi.

Zakonodavac predlaže i odredjene terminološke i sadržinske izmene u utvrdjivanju načela kulturnog razvoja i opšteg interesa u kulturi, i temeljnom uredjenju kulturnog sistema.

Kako su naveli predlagači, deo zakonskih izmena odnosi se na položaj Nacionalnog saveta za kulturu, opšte poboljšanje funkcionisanja ustanova kulture i regulisanje statusa ustanova kulture od nacionalnog značaja, kao i položaja istaknutih umetnika.

Rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi otvorena je 24. novembra, a prezentacije tog predloga i razgovori sa predstavnicima različitih oblasti kulture organizovani su u Novom Sadu 26. novembra i u Nišu 28. novembra.

Po završetku javne rasprave Ministarstvo kulture i informisanja sačiniće konačnu verziju Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi koju će uputiti resornim ministarstvima na mišljenje.

Ostalo

BFI publici donosi najbolje predstave umetničke igre

Na listi deset najboljih predstava umetničke igre koje su obeležile 2014. godinu najpoznatijeg časopisa za umetničku igru, njujorškog "Dance Magazine, su naslovi koje je publika Beogradskog festivala igre već imala prilike da pogleda i koje će imati priliku da vidi na 12. BFI.

Ostalo utorak 30.12. 10:33 Komentara: 0

Tri sata o Zakonu o kulturi

Tročasovno javno slušanje na temu Nacrta izmena i dopuna Zakona o kulturi održano je danas u Skupštini Srbije uz učešće velikog broja kulturnih poslenika.

Ostalo ponedeljak 29.12. 16:45 Komentara: 8
strana 1 od 29 idi na stranu