Galerija SANU: Žene u Prvom svetskom ratu

Izložba "Žene u Prvom svetskom ratu", autorke Aleksandre Ninković Tašić, biće otvorena danas u Galeriji nauke i tehnike SANU, najavljeno je iz te institucije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Postavka je nastala kao deo obeleževanja stogodišnjice početka Velikog rata u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti, a podršku u vidu dokumentacije i arhivskog materijala pružilo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Izložba podrazumeva osvetljavanje najistaknutijih doprinosa žena tokom Velikog rata, kako požrtvovanih bolničarki, tako i žena boraca, koje su odlikovane najvećim medaljama za iskazanu hrabrost.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa pričama o najpoznatijoj ženi-ratnici, Milunki Savić, potom Flori Sends - ženi naredniku u srpskoj vojsci, kao i o britanskim bolničarkama koje su, došavši u okviru dobrotvorne humanitarne misije, lečile srpske ranjenike i nabavljale pomoć za Srbiju, često i same stradajući u toj odvažnoj misiji.

Izložba sa posebnim poštovanjem čuva i sećanje na imena onih velikih heroina o čijim hrabrim delima gotovo da više nema tragova u našem društvu. Postavka je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a trajaće do 25. novembra.

strana 1 od 26 idi na stranu