Muzej istorije Jugoslavije: Beograd, slobodan grad

Izložba "Beograd, slobodan grad", koju realizuju Muzej istorije Jugoslavije i Arhiv Jugoslavije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, svečano će biti otvorena sutra u Muzeju istorije Jugoslavije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kao svojevrsna zahvalnica oslobodiocima Beograda, postavka prikazuje predmete i dokumenta koja su povodom oslobođenja Beograda Josipu Brozu Titu uručili najznačajniji državnici tog vremena.

Izložba je i vizuelno podsećanje na izuzetni značaj koji je operacija oslobađanja Beograda posle 1.287 dana okupacije imala, ne samo za Beograd i Jugoslaviju, već i za sveukupnu antifašističku borbu.

Među najznačajnijim eksponatima na izložbi biće predstavljeni sablja koju je Staljin poklonio Josipu Brozu Titu za zasluge u borbi protiv fašizma, orden Suvorova prvog stepena, kojim je 1944. godine Tito odlikovan za izuzetne uspehe u predvođenju trupa i vođenju ratnih operacija, telegrami čestitke koje su Titu poslali Vinston Čerčil i Palmiro Toljati.

Na izložbi će biti predstavljeno i savezničko i nemačko oružje, crteži i akvareli Aleksandra Deroka koji je bio svedok borbi na ulicama grada, štampa iz tog perioda, karta evropskog ratišta u oktobru 1944. godine i dokumentarne fotografije uličnih borbi za oslobođenje Beograda.

Izložba "Beograd, slobodan grad" biće otvorena u 13 sati, a trajaće do 21. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu