SNP: Multimedijalni spektakl “1914... i dalje”

Multimedijalni spektakl “1914... i dalje”, nastalo kao rezultat saradnje između Kvarteta “Kronos”, kompozitorke Aleksandre Vrebalov i reditelja Bila Morisona, premijerno će u Srbiji biti izveden početkom novembra, najavljeno je danas u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 26.09.2014.

14:42

Default images

Nakon premijernog izvođenja tog jedinstvenog muzičko filmskog projekta u aprilu u Njujorku, potom izvođenja u Edinburgu, delo za kvartet sa filmom, ostvatreno povodom obeležavanja 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, domaća publika imaće priliku da vidi 6. novembra u beogradskom Sava Centru i dan kasnije u SNP-u.

Nastupima pred beogradskom i novosadskom publikom, posle premijera na Berkliju i Edinburškom festivalu koje su pratile odlične kritike, slavni Kvartet Kronos započeće svoju evropsku turneju, rečeno je na konferenciji za novinare.

To delo za kvartet s filmom je verovatno jedan od najznačajnijih događaja koji se u Srbiji priređuju u okviru obeležavanja jubileja Prvog svetskog rata, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, naglasivši da bi “1914... i dalje” trebalo da vidi što više ljudi širom sveta, jer ono između ostalog šalje snažnu antiratnu poruku.

Ovaj komad “uklapa se i u opštu kulturnu politiku u Vojvodini”, kojom se stvaraju uslovi za kreiranje i ostvarivanje velikih i umetničkih dela kako u pokrajini tako i u Beogradu i šire, rekao je Grujić naglasivši da i u ovim teškim vremenima treba naći mogućnosti za podršku značajnim kulturnim i umetničkim ostvarenjima.

O uspešnoj saradnji u poduhvatu, kojim je omogućeno da domaća publika vidi to vredno umetničko delo, govorili su i predsednik Dunavfesta Nebojša Bradić, pomoćnik direktora Sava Centra Vuk Žugić, sekretar Muzičke omladine Novog Sada Milan Radulović i upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević.

Snimljenim razgovorom preko Interneta, novinarima se obratila i kompozitorka Vrebalov ističući da je reč o “ogromnom projektu” za koji je od ideje, potekle sa Univerziteta Berkli, do njene realizacije trebalo dosta vremena.

Ona je napomenula da je čitav taj projekat tekao “obrnutim procesom”, tako što je prvo uradila muziku za kvartet “Kronos”, s kojim sarađuje dve decenije, pa je onda napravljen film za koji je reditelj Morison koristio ogroman fond filmskih traka u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

Osim dokumentarnih filmskih scena iz Velikog rata film sadrži i zvuke sirena iz Drugog svetskog kao i druge zvučne zapise i detalje iz kasnijih ratova, napomenula je kompozitorka i dodala da je u muziku uvršćeno i pojanje koviljskih monaha, koji odaju počast svim žrtvama rata. “Naš pristup je antiratni i humanistički, sa ogromnim poštovanjem za žrtve tog stravičnog svetskog pokolja”, naglasila je Aleksandra Vrebalov i podsetila da je Srbija u vrhu svetske liste zemalja po izgubljenim životima u Prvom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: