Otvorena izložba Legata Miloša Crnjanskog u Parizu

Reprezentativna izložba Legata Miloša Crnjanskog Narodne biblioteke Srbije "Lutam, još, vitak, sa srebrnim lukom..." otvorena je 23. septembra pred velikim brojem posetilaca u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

10:26

Default images

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Prva izložba koja je predstavljena u renoviranim prostorijama Kulturnog centra Srbije upravo je postavka srpske nacionalne biblioteke posvećena životu i stvaralaštvu Miloša Crnjanskog. Istovremeno, biblioteka našeg Kulturnog centra u Parizu od sada nosi ime ovog istaknutog srpskog i evropskog književnika.

Ovom izložbom srpske nacionalne biblioteke 2013. godine proslavljena je 120. godišnjica od rođenja Miloša Crnjanskog i prezentuje sve delove piščevog Legata koji se čuva u nacionalnoj biblioteci od 1979. godine. Koncepcija izložbe prati hronologiju života i mapu putovanja Miloša Crnjanskog, sa idejom da se prikaže i stvaralački period njegovog boravka u Francuskoj i iz različitih uglova osvetle svi elementi koji su mogli biti podsticaj za nastanak njegovih književnih dela.

Osnovu postavke predstavljaju interaktivni grafički elementi, obogaćeni multimedijalnim sadržajem i digitalnim legendama u „proširenoj stvarnosti“ (Augmented reality). Ljubaznošću „Filmskih novosti“ i Programskog arhiva RTS posetioci će biti u prilici da do 16. oktobra u Kulturnom centru Srbije pogledaju i poslednji intervju Miloša Crnjanskog, sinhronizovan na francuski jezik, kao i snimke na kojima autor govori svoje stihove.
Poseban segment izložbe predstavlja i muzika našeg istaknutog kompozitora Svetislava Božića, inspirisana delom „Lament nad Beogradom“, koja će biti emitovana sve vreme trajanja izložbe.

Izložba posvećena Milošu Crnjanskom svojevrstan je njegov simbolički povratak u Pariz – grad koji je posetio u godinama nakon Prvog svetskog rata. Dela Crnjanskog poznata su francuskoj čitalačkoj publici, a ova izložba posetiocima u Parizu omogućava neposredan lični susret sa zaostavštinom velikog stvaraoca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: