Kreativna industrija Srbije na sajmu u Kini

Na nedavno završenom Sajmu kulturne industrije u Šijanu (Xi‘an) u Kini po prvi put su predstavljeni lideri kreativnih industrija Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

09:25

Default images

Domaća kreativnost predstavljena je izborom 35 lidera kreativne industrije u vidu publikacije i kataloga koji je priredila Grupa za kreativnu ekonomiju i fragmentima izložbe „Osvežavanje memorije“ autora Dušana Milovanovića na kojima su predstavljeni srpski srednjovekovni ornamenti.

Cilj predstavljanja domaćih kreativnih industrija jeste rad na njihovoj internacionalizaciji i upoznavanje kineske privredne i stručne javnosti sa autentičnim kreativnim izrazom koji dolazi iz naše zemlje. Lideri kreativne industrije Srbije izabrani su na osnovu seta ekonomskih i identitetskih kriterijuma za detektovanje izvoznih potencijala kreativnih industrija za azijska tržišta koje je razvila Grupa za kreativnu ekonomiju.
7. Sajam kulturne industrije u Šijanu održan je pod sloganom “Novi put svile” i usmeren je ka afirmisanju projekta evro-azijskih integracija u oblasti kulturnih industrija i turizma. Povezivanje na “Novom putu svile” odigrava se u oblasti drumskog saobraćaja, trgovine, turizma i kreativnih industrija. Kina danas predstavlja najbrže rastuće tržište za plasman prozvoda i usluga kreativnih industrija, a od prošle godine donet je i novi program jačanja autroskog koncepta kineskih kreativnih industrija i program umrežavanja sa sektorom kreativnih indsutrija drugih zemalja.
Najveće interesovanje na Sajmu izazvale su gumene ćizme Tigar kompanije iz Pirota sa aplikacijom motiva pirotskog ćilima koje su zajedničkim snagama kreirali kompanija Tigar Pirot i Udruženje “Damsko srce” iz Pirota, ručno radjeni proizvodi Etno mreže poput šalova sa protkanim motivima tradicionalne srpske tkanice, rukavice sa etno motivima iz Istočne Srbije, cipele ABO dizajnerke Ive Ljubinković, fragmenti kolekcije “Army Dreamers” Ane Ljubinković, modeli George Staylera, Sirogojno džemperi, svilene marame Studia Maruška iz Čačka, ali i dizajnerska rešenja studija Peter Gregson, Unibrend Comunication i Coba&Associates.

Predstavljanje kreativnih industrija Srbije na Sajmu u Kini realizovano je uz pomoc Ministarstva kulture i informisanja, Narodne biblioteke Srbije, a izrada katalog uz pomoc Privredne komore Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: