Nezavisna kulturna scena o izmenama zakona

Organizacije sa nezavisne kulturne scene smatraju da se izmenama Zakona o radu, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju nastavlja prebacivanje tereta ekonomske krize na ledja najširih, a često i najugroženijih slojeva društva.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

10:45

Default images

"Nastavljajući da nameće odgovornost za katastrofalnu ekonomsku situaciju u zemlji na same građane, bez ikakvih konkretnih ideja kako da spreči bankrot države, Vlada Srbije ujedno stvara opasan animozitet među različitim grupama u društvu, proglašavajući ih, u skladu sa dnevnopolitičkim potrebama - neradnicima, parazitima ili kočničarima navodnih reformi i napretka", navodi se u saopštenju koje je potpisalo preko 20 organizacija a objavio Kontekst kolektiv.

"Iako se javnosti obećava da će izmene Zakona o radu dovesti do povećanja zaposlenosti, nije jasno na koji će način to biti omogućeno. Jasno je da će se sniziti i onako niske plate, ukinuti svaki oblik sigurnosti radnog odnosa i ugroziti sloboda sindikalnog organizovanja i radničkog udruživanja. Ukoliko budu usvojene predložene izmene one će biti na štetu radnika a time i celog društva", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kritikuju i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje, kako je ocenjeno, neće pogoditi samo penzionere i penzionerke, već i ogroman broj porodica koje zavise upravo od malih penzija najstarijih članova porodice.

"Te izmene direktno ugrožavaju i veliki broj mladih ljudi, među kojima je i najveća nezaposlenost, jer će morati da nastave da čekaju u redovima za bilo kakav posao i postati još podložniji interesima poslodavaca", saopštile su organizacije sa nezavisne kulturne scene.

Dodatno, predložene izmene Zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju prete zatvaranjem i onom malom broju (državnih) preduzeća koje, kako je navedeno, dosadašnje vlasti nisu još uništile podržavajući tajkunsku privredu.

Naše organizacije, navodi se u saopštenju, pored zabrinutosti zbog posledica izmena ovih zakona, skreću pažnju i da je kršenje formalnih demokratskih procedura u donošenju izmena Zakona o radu nedopustivo. "Time se narušava rad institucija i sprečava učešće u odlučivanju onih o čijoj se sudbini radi".

Takođe, kampanju koja se u državnim i privatnim medijima, uz agilno učešće istaknutih zvaničnika vlasti, vodi protiv onih koji se ovim zakonima sa pravom suprotstavljaju smatramo neprihvatljivom i društveno vrlo štetnom, piše u saopštenju.

"Sećamo se vođenja ovakvih pogubnih kampanja protiv političkih neistomišljenika tokom devedesetih i decenije našeg rada smo uložili, a i dalje ga ulažemo u otklanjanje njihovih pogubnih posledica po demokratsku svest i kulturu", navode oni.

"S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, pozivamo prvenstveno kolege i koleginice - radnike i radnice u kulturi, kako one koji rade u institucijama kulture, tako i one iz civilnog sektora, da se usprotive usvajanju izmena ovih zakona. Pozivamo i sve druge ljude - zaposlene i nezaposlene, penzionere i penzionerke, studente i studentkinje, sindikate, da stanu u odbranu ljudskog i radničkog dostojanstva i opšteg napretka celokupnog društva", zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali: beogradski Kontekst kolektiv, Poezin, Kurs, Prozaonline, Hop.la!, Ministarstvo prostora, ZMUC, LiceUlice,See.Cult, ERG Status, Photo Expo,
Scena Carina, Stanica, KC Rex, Perionica, Centar za razvoj fotografije, Transformator, Kiosk, Prostor,CZKD, Frekvencija, Hajde.da, Cirkusfera, novosadska Šok zadruga, CK 13 i E-tvrdjava, Dobrica Veselinović i Bojana Petković, Asocijacija mladih iz Kruševca i Generator iz Vranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: