Region zajedničkim snagama štiti stećke

Ministri kulture Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije 28. juna u Makedoniji uručili su direktorki UNESKO-a Irini Bokovoj uručio zajedničku nominaciju "Srednjovekovnih nadgrobnih spomenika - stećaka" za Listu svetske baštine.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 28.06.2014.

17:08

Default images

Na Ohridu, gde se ovih dana održava sastanak Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope, 28. juna usvojena je Regionalna strategija o saradnji u oblasti kulture u zemljama Jugoistočne Evrope. Reč je o strategiji koja predstavlja rezultat decenijskog rada regionalnih eksperata.

Zajedno sa ministrima kulture Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac je generalnoj direktorki UNESKO-a Irini Bokovoj uručio regionalnu nominaciju "Srednjovekovnih nadgrobnih spomenika - stećaka" za Listu svetske baštine. Tasovac je rekao Tanjugu da će u narednom periodu prioriteti saradnje u regionu biti fokusirani na menadžment kulturnog nasleđa, sprečavanje ilegalne trgovine kulturnim dobrima kao i na podršku kreativnosti i raznolikosti kulturnih izraza.

Ministar se tokom svoje posete Makedoniji sastao sa Bokovom, ali i sa generalnim sekretarom Regionalnog saveta za saradnju Goranom Svilanovićem i ministarkom kulture te zemlje Elizabetom Kančeskom Milevskom.

"Dogovorili smo potpisivanje novog programa saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Srbije i Makedonije, koji će biti fokusiran na unapređenje saradnje između institucija kulture", rekao je ministar posle sastanka sa Milevskom.

Predavanje nominacije za stećke je prvi međudržavni projekat u oblasti kulture na Balkanu u 21. veku koji su od 2009. do 2014. godine zajednički izveli stručni timovi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije pod pokrovitljstvom ministarstava kulture tih država.

Nominacioni dosije sadrži detaljne podatke o 30 izabranih i preliminarno predloženih srednjovekovnih nekropola sa stećcima od kojih su u BiH 22 lokacije, u Hrvatskoj dve, u Crnoj Gori i Srbiji po tri.

Na kraju godišnjeg sastanka Makedonija je predala predsedavanje Saveta Turskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: